Josette Veerman: ,,Leuk en dankbaar werk om te doen
Josette Veerman: ,,Leuk en dankbaar werk om te doen" John Beringen

Plantdag in Wijkse voedseltuin

11 oktober 2021 om 15:55 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE  Afgelopen zaterdag was het ‘Plantdag’ in het Wijkse voedselbos van ‘Natuurlijk heel leuk’. Onder een stralend zonnetje plantten vrijwilligers gedoneerde bomen en struiken waarbij ook nog wat onderhoud werd verricht. Nancy Rietveld, een van de leidinggevenden van ‘Natuurlijk heel leuk’ verduidelijkt de opzet van de actie: ,,Wij krijgen de nodige bomen en struiken van onder andere telers en dan is deze tijd van het jaar het perfecte moment om te planten; in de zomer kan je dat niet doen omdat het daarvoor geen geschikte tijd is.” Ook worden er bomen geplant die zijn gedoneerd door mensen die een energiecontract hebben afgesloten met de EWEC, de EigenWijkse Energie Coöporatie. 

De sfeer is ontspannen; na koffie of thee met een stroopwafel genuttigd te hebben, gaan de mensen aan de slag. Een van hen is Josette Veerman. ,,Ik heb altijd al van groen gehouden”, laat ze weten. ,,Nu kende ik Nancy Rietveld al langer dus toen het voedselbos werd opgezet, ben ik meteen vanaf het begin komen helpen. Het is heel leuk en dankbaar werk.” Ze voegt er aan toe dat ze ook in haar eigen tuin heel actief is. ,,Ik heb ooit een cursus ‘diervriendelijk tuinieren’ gevolgd”, vertelt ze. ,,Zo draag je een steentje bij aan het in stand houden van het ecosysteem en de voedselketen. De natuur is en blijft heel fascinerend en ook heel kostbaar.

Een van de andere vrijwilligers laat weten dat het voedselbos optimaal en zeer efficiënt is opgezet. Hij verwijst naar de hoge begroeiing aan de noordkant van het terrein. ,,En richting het zuiden wordt de begroeiing steeds lager. Dat is om te zorgen dat alle bomen en struiken genoeg zon krijgen”, verduidelijkt hij. ,,De natuur is heel mooi, maar soms moet je die ook wel een handje helpen.” Hij zegt het grinnikend om vervolgens weer aan het werk te gaan. 

Nancy laat weten dat er op 6 november, de landelijke natuurwerkdag, nieuwe activiteiten staan gepland. ,,Dan kunnen ouders met kinderen komen planten om zo samen Wijk steeds groener te maken. En mochten er nu lezers zijn die ook zijn begaan met alles wat groeit en bloeit: nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom.” Meer info: www.groendoetgoedinwijk.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie