Open deur concerten, georganiseerd door SCGK
Open deur concerten, georganiseerd door SCGK SCGK

Open deur concerten Grote Kerk

10 augustus 2021 om 08:34 Muziek

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zaterdag 14, 21 en 28 augustus organiseert Stichting Concerten Grote Kerk orgelbespelingen. Orgelconcerten in de Grote Kerk kennen een lange geschiedenis. Door de jaren heen waren ze uiteenlopend van opzet en ook het moment waarop ze plaatsvonden heeft vele experimenten gekend.

Ook nu is het tijd voor iets nieuws. Juist in de zomermaand augustus waarin de andere concert- en Evensong-activiteiten stilliggen, biedt SCGK op de zaterdagmiddag drie orgelbespelingen aan onder de naam ‘Open deur concerten’ om het makkelijke en laagdrempelige karakter te onderstrepen. De deur staat open, loop gerust binnen. Op zaterdagmiddag, als de boodschappen zijn gedaan en het tijd wordt om te ontspannen. Tot rust komen om half vier, even weg mijmeren voor een minuut of veertig.

Voor wie de situatie niet kent: de Grote Kerk kent het renaissanceorgel van de bouwer Kiespenning in Middentoonstemming uit 1617, sinds 1978 het Friedrichs/Van Vulpen orgel in het zuidtransept van de kerk en sinds 2019 het Harrison & Harrisonorgel uit 1883 dat tot 2016 in Bishop Auckland in het Verenigd Koninkrijk stond. In het kerkelijk centrum de Open Hof stond tot voor kort ook nog een drie-stems Flentrop-orgel. Hiervan wordt binnenkort afscheid genomen.

EIGEN KARAKTER De drie bespelingen op 14,21 en 28 augustus kennen ieder een heel eigen karakter. Pim Schipper en Sander Booij, twee van de ‘eigen’ organisten van de Grote Kerk, bijten op 14 augustus het spits af waarbij ze zelfs alle vier orgels laten horen. Dat doen ze alleen op één instrument, met twee op twee instrumenten en zelfs met twee op één instrument. De bespeling op zaterdagmiddag 21 augustus wordt verzorgd door Arjan Veen, organist van de Maartenskerk in Doorn. Hij gaf al eerder, samen met Pim Schipper, een orgelconcert in coronatijd vanuit een lege kerk. Hij zal (opnieuw) laten horen hoe het Harrison & Harrison-orgel zich laat voegen naar Frans Romantische werken. Zaterdagmiddag 28 augustus sluit Jos Maters, organist van de Nicolaasbasiliek in Amsterdam, de serie af. Het thema is dan ‘Engelse romantiek’.

BIJWONEN Om de orgelbespeling bij te wonen mag u binnenlopen. Vooraf aanmelden is niet nodig. In verband met vereisten rondom Covid bron- en contactonderzoek wordt wel gevraagd uw naam en telefoonnummer te noteren. De orgelbespelingen zijn ook live te volgen in de huiskamer via het eigen YouTube-kanaal van SCGK. Zie www.scgk.nl voor het programmaboekje. Om uit de kosten te komen van deze ‘Open deur concerten’ wordt de bezoekers gevraagd een vrijwillig entreebedrag van € 7,50 te betalen, ook als u luistert via de live-stream.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie