Festival of Lessons and Carols
Festival of Lessons and Carols SCGK

Stichting Concerten Grote Kerk kijkt terug op 2020

6 januari 2021 om 12:33 Muziek

WIJK BIJ DUURSTEDE Het was, ook in muzikaal opzicht, een vreemd jaar, 2020. Theaters dicht, kerken dicht en weer beperkt open, zin en onzin over zingen en het virus. De laatste negen maanden van 2020 was het ook voor de Stichting Concerten Grote Kerk niks dan aanpassen en improviseren. Op 4 april streamde SCGK live voor het eerst met een aangepast programma met slechts vier zangers vanuit een lege kerk en vorige week dinsdag 22 december vond het Festival of Lessons and Carols plaats, live gestreamd vanuit een lege kerk.

Daartussen werd van alles geannuleerd, alternatieven georganiseerd en kwam dat streamen tergend langzaam op gang met uiterst beperkte technische middelen. Want, ze wilden hoe dan ook doorgaan!

Slechtere omstandigheden om met een heel ambitieus plan een nieuw koor te starten zijn nauwelijks denkbaar, maar op 6 september werd voor het eerst met Capella Dorestad onder leiding van Rienk Bakker liturgie gevierd in een Choral Evensong.

Op dinsdag 13 oktober voerde Quatuor Æternum het indrukkwekkende Quatuor pour la fin du temps van Olivier Messiaen uit. Het vormde een ‘herkansing’ van eerder rond Bevrijdingsdag gepland een toen geannuleerd concert.

Recent was er op 6 december, toen nog met een beperkt aantal bezoekers, een Choral Evensong met Kamerkoor Cantiago onder leiding van Herman Mussche. Eerder was dat op 5 juli het geval met Convocatie onder leiding van Ardaan Dercksen ook het geval. Bea van der Kaaij dirigeerde haar Capella Sine Vinculis tijdens een Choral Evensong op 7 juni. Orgelconcerten waren er op zaterdag 30 mei en op zaterdag 28 november.

Een van de hoogtepunten vormde zeker het Festival of Lessons and Carols op dinsdag 22 december. Via de stream is het terug te kijken. Een aantal delen is separaat op het YouTube-kanaal geplaatst om die afzonderlijk te kunnen bekijken en te beluisteren: Magnificat St. Pauls Service (Howells); Lux Arumque (Whitacre); Ave verum (Elgar); O radiant dawn (MacMillan)

VOORUITBLIK Om nog even dicht bij het Festival of Lessons and Carols te blijven, ook in 2021 gaat dat opnieuw plaatsvinden. Maar dan zelfs enige weken eerder voorafgegaan door het Advent Festival of Lessons and Carols. Die laatstgenoemde zal verzorgd worden door de Roden Girls Choristers onder leiding van Sonja de Vries met Sietze de Vries aan het orgel. Het Festival rond de Kerstnacht zal Capella Dorestad opnieuw voor haar rekening nemen.

Op 3 januari zou een fantastisch kindertheater-spektakel plaatsvinden waarin met medewerking van Laurens de Man het orgel als instrument op een heel unieke manier in de schijnwerpers zou komen te staan. Het kon niet doorgaan, maar op een later moment in 2021 wordt geprobeerd dit te herprogrammeren. De geplande concerten op zondag 31 januari (Ensemble Coqu met ‘Chistester Psalms’) en zondag 7 februari (Multiple Voice, Duitse Romantiek) kunnen ook niet doorgaan.

Vooralsnog wordt er vanuit gegaan dat een geplande Choral Evensong op zaterdag 20 februari, 16:00 uur (als uitzondering op de zaterdagmiddag!) wel doorgang kan vinden. Met of zonder bezoekers en hetzij met het geplande ensemble Marcantus onder leiding van Arjen Uitbeijerse uit Houten, dan wel met wat daar eventueel voor in de plaats kan worden georganiseerd Zie de website scgk.nl

In het nieuwe jaar worden met nieuwe, uiterst professionele, streamingtechnologie muzikale activiteiten vanuit de Grote Kerk in de huiskamer gebracht. De installatie met drie vaste camera’s en één mobiele, in combinatie met vijf zeer gevoelige microfoons verspreid door de kerk is nagenoeg klaar.

Het bestuur van de Stichting Concerten Grote Kerk wenst iedereen een nieuw jaar met vooruitgang, goede en mooie muziek én bovenal goede gezondheid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie