Een jaar geleden bij de ingebruikname van 'Harrie'
Een jaar geleden bij de ingebruikname van 'Harrie' SCGK

Concerten SCGK geannuleerd

1 november 2020 om 13:05 Muziek

WIJK BIJ DUURSTEDE Als gevolg van het oplopen van het aantal Coronabesmettingen en de als gevolg daarvan aangescherpte maatregelen, heeft het bestuur van SCGK (Stichting Concerten Grote Kerk) helaas moeten besluiten om de geplande concerten op de zondagen 1 en 22 november te annuleren. Dit weekend zou Capella Sine Nomine onder leiding van André Vis het zondagmiddagconcert verzorgen. Voor zondag 22 november stond een extra concert met het Requiem van Rutter door het vocaal ensemble Octagon onder leiding van Rienk Bakker op het programma.

Ongelooflijk jammer! Van het laatste concert is besloten het een jaar uit te stellen. In of rondom het weekend van 30/31 oktober 2021 staat het nu met potlood in de agenda opgetekend. Ook voor de eerder genoemde Capella en André Vis gelden dat ze inmiddels tot bekenden gerekend worden. Zij gaan ongetwijfeld in de nabije toekomst in een ‘herkansing’ geprogrammeerd worden.

EXTRA LIVE STREAM ORGELCONCERT Op 28 november is er een extra live stream orgelconcert met Pim Schipper en Arjan Veen. Hoewel het steeds lastiger wordt onder de huidige Corona-omstandigheden concerten te blijven organiseren, voelt SCGK een enorme ‘drive’ om dat juíst onder die omstandigheden wel te blijven proberen! De cultuursector heeft het heel lastig, terwijl in deze ontwrichtende en onzekere tijden er juist zo veel behoefte aan mooie muziek bestaat. De teleurstelling over het niet doorgaan van de concerten op 1 en 22 november probeert SCGK een beetje goed te maken door een live stream orgelconcert aan te bieden op zaterdag 28 november. De hoofdorganist van de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede, Pim Schipper, en de organist van de Maartenskerk in Doorn, Arjan Veen, zullen – onder de titel ‘Van Byrd tot Vierne’ – een programma brengen waarin ook de geschiktheid van het prachtige Harrison & Harrison-orgel voor muziek uit de Franse Romantiek gaat blijken! Zet het alvast in de agenda: zaterdag 28 november 20:15 uur. De komende weken zijn hier extra aankondiging(en) over.

WAT EEN JAAR Dit weekend precies een jaar geleden werd tijdens een concert op zaterdag 2 november, als apotheose van een driejarig project, het Harrison & Harrison-orgel in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede in gebruik genomen. Met allerlei plannen om bezoekers heel vaak te verwelkomen in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede wilde de SCGK, met en zonder ‘Harrie’ – want met die naam koestert SCGK het instrument soms –, laten genieten van prachtige muziek. Vier maanden later veranderde de wereld voor ons allemaal. En inmiddels is er een jaar voorbij. Een jaar overigens waarin zoveel mogelijk is geprobeerd, en dat blijft zo, langs andere wegen om mooie muziek te laten horen.

TERUG KIJKEN Bij de SCGK keken ze de afgelopen dagen de beelden van de ingebruikname een jaar geleden nog eens terug. Het lijkt in omstandigheden waar er lange tijd helemaal geen bezoekers mochten komen, en op dit moment maximaal 30 bezoekers, van andere tijden dat aan het einde van de ingebruikname met 450 mensen de Hymn ‘For all the saints/Voor alle Heiligen’ werd gezongen. Het is om meer dan één reden wellicht fijn om nog eens even terug te gaan naar zaterdag 2 november een jaar geleden. Kijk hiervoor op de website scgk.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie