Stichting Concerten Grote Kerk
Stichting Concerten Grote Kerk SCGK

Lijdenstijd in crisistijd

30 maart 2020 om 07:33 Muziek

WIJK BIJ DUURSTEDE Direct na de aanscherping van maatregelen in het kader van het beperken van de verspreiding van het Coronavirus, werd duidelijk dat de livestream van het eerder aangekondigde concert niet door kon gaan.

Onze overtuiging van de grote waarde van het in deze tijd naar u toe brengen van een concert in plaats dat u ernaar toe komt, nam afgelopen week – inclusief de daarvoor benodigde energie – eerder toe dan af! Laten we waar en op welke manier het wél kan, met elkaar in contact blijven.

SCGK TV OP ZONDAG 5 APRIL Toen duidelijk werd dat Capella Sine Vinculis alle activiteiten tot minstens 1 juni stillegde en wij de livestream van The Crucufixion van John Stainer ook niet meer verantwoord vonden, is direct gezocht naar een ander, veel kleiner, alternatief.

VIER ZANGERS EN EEN ORGANIST Rienk Bakker en Pim Schipper zijn in staat gebleken in heel korte tijd een prachtig programma samen te stellen voor de Lijdenstijd. Met slechts vier zangers (sopraan, alt, tenor en bas) zal prachtige 16e -eeuwse a capella muziek van Jacob Handl, Palestrina, en Tomás Luis de Victoria (16e-Eeuws) klinken. Maar ook zullen samen met het Harrison & Harrison-orgel de vier zangers met Johannes Brahms de lege Grote Kerk van Wijk bij Duurstede vullen. Zou in het oorspronkelijke programma John Stainer hebben geklonken, ook in de aangepaste programmering heeft John Stainer een plek met diens Agnus Dei voor zangers en orgel.

De vocale werken worden afgewisseld met orgelmuziek variërend van het "O Mensch, bewein' dein' Sünde gross" van Bach, muziek van Hendrik Andriessen tot het "Herzlich tut mich verlangen" van Johannes Brahms. We verwachten dat de 'kleinheid' van dit concert in de lege Grote Kerk van Wijk bij Duurstede groots en indrukwekkend wordt!

U kunt er bij zijn via een computer, laptop, tablet, mobiel apparaat of een smart-TV. Als u hier niet zo bekend mee bent, probeer het ruim van te voren in alle rust even. De handigste manier is wellicht om op de Homepage van onze eigen site (www.scgk.nl) de directe link naar de livestream te volgen. Maar op uw smart-TV meekijken geeft wellicht de beste geluidskwaliteit… Daar verschijnt de komende dagen ook een link naar een te downloaden programmaboekje. Ga naar de YouTube-app; type in het zoekveld: SCGK; klik in de zoekresultaten op het logo en daarna op het icoon van SCGK-TV.

Nog steeds: tenzij… Natuurlijk kan er nog steeds tussen nu en zondag 5 april 16:00 nog van alles veranderen waardoor toch ook dit voornemen niet kan doorgaan. In die onverhoopte situatie zal dat op ons YouTube-kanaal direct blijken. We informeren u daar niet anderszins vooraf over.

Namens het bestuur van de SCGK
en de predikanten van de Hervormde Gemeente en Protestantse Gemeente, ds. Louis Wüllschleger en ds. Jan Offringa

advertentie
advertentie