Kleuterleerkracht Joyce brengt pakketjes naar de kinderen
Kleuterleerkracht Joyce brengt pakketjes naar de kinderen OBS De Horn

School is toch eigenlijk best leuk!

Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE Het was voor ouders en leerkrachten van De Horn een schok. Drie weken, tot maandag 6 april, gaan de scholen dicht. Wat betekent dat voor ons? Op maandagmorgen 16 maart is het schoolteam bij elkaar gekomen om over de ontstane situatie te spreken. Op welke manier gaan we het onderwijs verzorgen? Hoe gaan we nieuwe leerstof aanbieden? Hoe moet dit digitaal?

[EXPERIMENTEREN] Het was vooral de eerste week een week van experimenteren. De bovenbouwgroepen werkten dit schooljaar op De Horn al met Google Classroom en met Gynzy. Google Classroom is een omgeving waar je werk voor kinderen kan klaarzetten, het werk kan nakijken en met de kinderen kan communiceren. Gynzy is een programma waarmee de reken- en taaldoelen geoefend kunnen worden. Dit programma is volledig ingesteld op het niveau van ieder kind. Deze week hebben de leerkrachten geleerd om met 'Meet' te werken. 'Meet' is een programma om met groepen leerlingen met beeld te communiceren, om uitleg te geven als er nieuwe leerstof op het programma staat. Mailcontact is goed, maar online beeldcontact werkt veel beter. Leerlingen zien de juf, dat werkt zeer motiverend.

[WERKEN OP AFSTAND] De leerkrachten van de groepen 1 en 2 maken iedere week op donderdag een lespakket voor alle kinderen. Op maandag worden deze bij alle leerlingen aan huis bezorgd. Van groep 3 t/m 8 krijgen de kinderen nu op afstand onderwijs. De leerkrachten hebben iedere dag contact met de leerlingen. Leerlingen maken de opdrachten die 'klaar' staan. De leerkracht zit enkele uren per dag achter de computer om de voortgang te monitoren. Het vak leerkracht basisonderwijs is nu een zittend beroep.

[DIGITALE ONTWIKKELING] De Corona crisis zullen we ons leven lang niet meer vergeten. Het heeft een enorme impact op ons allen. Het betekent echter ook dat de leerkrachten van De Horn een enorme digitale ontwikkeling doormaken. Het werken op afstand stond enkele dagen geleden bij wijze van spreken nog in de kinderschoenen. Nu werken alle groepen op verschillende platforms op afstand.

[ERVARINGEN VAN KINDEREN] Toen heel Nederland te horen kreeg dat we niet meer school mochten, was dat een hele grote schok, maar stiekem was ik er ook wel blij mee want, ik had die maandag een toets waar ik behoorlijk tegenop zag. Op dinsdag 17 maart moest iedereen zijn of haar werk ophalen op school. We kregen van alles mee: rekenen, spelling en heel wat taken op de computer. Ik was meteen begonnen in de tuin omdat het heel mooi weer was. Ik heb van school een programma meegekregen en mijn dag ziet er ongeveer zo uit: Ik sta iedere ochtend gewoon op om 7:30 uur en ontbijt om 8:00 uur. Na het ontbijt ga ik aan de slag! Om 11:00 even een drinkpauze, en om 12:30 uur lunchen. Om 14:30 uur stop ik met werken en ga ik meestal even naar buiten met de hond. Om even lekker een frisse neus te halen. 'S avonds om 20:00 uur kijk ik altijd het nieuws en wat ik dan allemaal hoor schrik ik wel van hoe erg het is. Dat mensen niet meer op bezoek kunnen bij hun familie, maar dat er ook veel goede dingen worden gedaan zie ik ook, dat mensen eten brengen naar ouderen, en ze helpen met allerlei dingen. Het is nu ondertussen 25 maart, en begin me nu al soms wel te vervelen want je hebt geen vrienden en vriendinnen om je heen. Ik vind het wel fijn om zelfstandig bezig te zijn met mijn opdrachten maar toch hoop ik dat we over een paar weken wel weer naar school mogen, want ik mis de uitleggen van de juf, de grappen tussen de lessen door, het gegiechel van mijn vriendinnen en het bezig zijn met de hele klas. Het is niet zo dat ik geen contact meer heb met iedereen, ik app heel vaak en facetimen doe ik ook soms met vriendinnen en met de juf, maar ook met m'n opa en oma, om gewoon even te vragen hoe het gaat. Ik had nog boodschappen gedaan voor m'n buurvrouw, en zo moeten we allemaal dingen doen om samen door deze moeilijke tijd heen te komen. Ik had vorige week nog samen met een vriendin huiswerk gemaakt, maar toch voelt het anders.En nu ik in groep 8 zit, hebben we kamp en de eindmusical maar dan is de vraag of dat nog wel door kan gaan. Ik ben wel blij dat we geen eindtoets hoeven te doen, want dat levert minder stress op.

Fien, groep 8

Thuis werken wat wind ik er van? Ik vind het moeilijker dan op school, je hebt minder concentratie. Vind ik het fijn of juist niet? Ik vind het niet zo heel fijn thuis werken want: ik raak snel afgeleid. Zou ik dit langere tijd willen doen? Ik zou dit geen langere tijd willen doen het liefst wou ik nu al weer naar school maar dat kan niet. Wat mis ik als ik thuis werk? Als ik thuis werk mis ik de klas en de hulp als ik iets niet weet natuurlijk kunnen mijn ouders helpen maar dat is toch anders. Heb ik nog contact met mijn vrienden? Ik heb ook nog eens heel weinig contact met mijn vrienden, alleen soms even een whatsapp sturen maar dat is het.

James

Hoe de corona vakantie mij bevalt. Toen we allemaal te horen kregen dat de scholen zouden sluiten voor 3 weken was ik in grote shock. Eerst was ik wel blij want ik kon ff 3 weken niksen en er zou toch niet veel huiswerk zijn. Maar al na de eerste week was het saai en stom. Ik had met veel huiswerk niet de goeie uitleg om fijn aan de slag te gaan. Het was ook erg moeilijk om me te concentreren op mijn werk omdat ik vaak afgeleid werd of ik de neiging had te gamen. Deze weken heb ik ook minder contact met vrienden, alleen soms via whatsapp. Ik wil hierdoor graag terug de klas in om weer met mijn vrienden te zijn. Deze paar weken bevallen me dus erg slecht en ik heb zin om weer naar school te gaan, Want ik kan daar veel meer leren en doen dan hier thuis. Ik heb hierdoor wel geleerd dat school eigenlijk best wel leuk is en het echt belangrijk is. Ik hoop dat deze crisis snel over is zodat ik lekker terug naar school kan.

Zakaria

Nog steeds lege klaslokalen
advertentie