Anna Hakvoort toont twee indianenfluiten.
Anna Hakvoort toont twee indianenfluiten. John Beringen

Open atelier bij Anna Hakvoort

13 september 2023 om 10:30 Mensen

LANGBROEK In het weekeinde van 16 en 17 september is het Open atelier in de werkplaats van Anna Hakvoort alwaar zij niet alleen zelf haar houten beelden vervaardigt, maar ook les geeft aan cursisten. ,,Wat ik doe, is beeldhouwen in hout”, laat ze weten. ,,Daar ben ik nu 17 jaar actief in. Voor het grootste deel werk ik met handgereedschap, maar een enkele keer gebruik ik ook wel een lintzaag of een kettingzaag.” 

door John Beringen

Terwijl ze dit vertelt, zijn er cursisten aan het werk die nauwgezet bezig zijn met hun werkstuk. ,,Hout is ook prachtig materiaal om te bewerken”, gaat Hakvoort verder. ,,Als kunstvorm is het feitelijk voortgekomen uit het ambacht van timmerman. Als je terugkijkt, zie je dat een timmerman vroeger niet alleen timmerde maar, bijvoorbeeld bij het maken van meubels, ook zorgde voor de versieringen van zijn werkstukken. Denk bijvoorbeeld maar aan ornamenten en het nodige houtsnijwerk dat meubels moest verfraaien en aan kerkbeelden. Allemaal handwerk dat met grote precisie werd uitgevoerd.” 

FLUITEN

Behalve beelden vervaardigt Hakvoort ook indianenfluiten. Ze toont twee exemplaren. De ene is gemaakt uit de steel van een zonnebloem die is uitgehold en de andere betreft een stuk essenhout dat in de lengte doormidden is gezaagd, waar vervolgens het luchtkanaal met een kleine guts is uitgesneden om uiteindelijk weer samengevoegd te worden. Als ze op beide instrumenten een melodietje blaast, is te horen hoe zuiver de muziek klinkt en hoe verschillend de klankkleuren zijn. ,,Ik geef ook workshops in het maken van indianenfluiten. En zeg nou zelf: als je toch een actieve muziekliefhebber bent…dan is het toch extra leuk om muziek ten gehore te brengen op een instrument dat je zelf hebt gemaakt?”

COACHING

De activiteiten van Hakvoort richten zich niet uitsluitend op het vervaardigen van kunstwerken en lesgeven; ook geeft ze coaching. ,,Kunst is niet alleen iets moois maken, maar je kunt er ook je gevoelens in kwijt”, verduidelijkt ze. Het kan ook heel goed werken als je het hebt over rouwverwerking. Ik heb wel eens iemand gehad die op die manier de gedachten wilde verzetten. Dat is dan één aspect. Maar het geeft veel voldoening als zo iemand iets moois vervaardigt, waarvan hij of zij zich aanvankelijk afvroeg of dat die dat wel kon en vervolgens ziet dat er iets prachtigs ontstaat uit zijn of haar handen. En hou mij ten goede: ik ben geen psycholoog, maar de ervaring leert dat dit heilzaam werkt op dit terrein. En het ontspannen samenwerken met cursisten die dezelfde passie hebben, draagt daar ook aan bij.” 

DE CURSUSSEN

Hakvoort geeft haar cursussen op woensdagochtend, woensdagmiddag, donderdagochtend en vrijdagochtend. Daarnaast geeft ze meerdaagse beeldhouwworkshops, ook in Frankrijk. Er is geen sprake van een vastomlijnd traject, hetgeen inhoudt dat iedereen op ieder moment kan instromen. 

HET OPEN ATELIER

Op zaterdag 16 en zondag 17 september zijn geïnteresseerden welkom in het atelier van Anna Hakvoort op Langbroekerdijk A 139 van 12.00 tot 17.00 uur. Tijdens het bezoek kan men niet alleen de expositie bekijken die Hakvoort heeft opgezet, maar ook praten met twintig cursisten die aan het werk zijn. Voorts is er gelegenheid om op een van de zitjes koffie of thee te drinken. Op de zondagmiddag zal Frederike de Winter accordeonmuziek ten gehore brengen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie