Aline Aalbertsen bij het SVL logo
Aline Aalbertsen bij het SVL logo John Beringen

60-jarig jubileum SVL op aangepaste wijze gevierd

21 september 2021 om 11:41 Overig

LANGBROEK Sportvereniging Langbroek (kortweg: SVL) bestaat 60 jaar. Door de corona ziet het jubileum er echter totaal anders uit dan zoals de leden en het bestuur dat aanvankelijk voor ogen hadden. Toch wil de vereniging deze mijlpaal niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Aan het woord is Aline Aalbertsen, lid van de jubileumcommissie van SVL. Ze vertelt over het ontstaan van de Sportvereniging, hoe het jubileum op aangepaste wijze gevierd zal worden en over de toekomst.
Over de vraag wanneer SVL precies is opgericht, laat ze weten dat die wat lastig te beantwoorden is. ,,Daar vallen namelijk drie data voor aan te wijzen”, verduidelijkt ze. ,,Je kunt daarbij uitgaan van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, de eerste bestuursvergadering of de datum waarop de akte bij de notaris is opgemaakt. Dat onderwerp is regelmatig ter sprake gekomen en dan zie je dat iedereen weer zo zijn eigen argumenten heeft voor één van die drie data dus we komen daar nooit helemaal echt uit. Maar goed, die momenten liggen allemaal heel dicht bij elkaar dus we laten dat verder in het midden.”

SVL is een zogenaamde ‘omni-vereniging’ hetgeen wil zeggen dat er meerdere takken van sport worden beoefend onder één gemeenschappelijke naam. Het begon met voetbal; vrij snel kwam daar de gymnastiek bij, gevolgd door de volleybal- en tennisvereniging. Tot voor kort werd er ook badminton en tafeltennis gespeeld onder de vlag van SVL. Deze verenigingen zijn echter opgeheven doordat het aantal leden afnam. Een echte oorzaak kan Aline daar niet voor aanwijzen, maar informatie op internet leert dat dit probleem zich overal in den lande voordoet bij deze twee takken van sport. 

Hoe gaat het jubileum gevierd worden? Aline hierover: ,,Vanwege corona is het niet mogelijk om een groot feest te organiseren zodat we dat in stukjes hebben verdeeld in de periode van september 2021 tot juni 2022. Iedere vereniging zet een paar feestelijke activiteiten op. En daarbij moet ik opmerken dat we daarin allemaal heel zorgvuldig te werk gaan want het kan altijd gebeuren dat er op een gegeven moment een verslechtering optreedt waardoor alles weer op slot moet. We hopen natuurlijk dat dit niet aan de orde zal komen, maar je mag het niet op voorhand uitsluiten. We hebben tenslotte over een traject dat driekwart jaar omvat en dan zit je, gelet op de omstandigheden die altijd nog drastisch kunnen veranderen, in de wonderlijke situatie dat je zowel op korte termijn als op lange termijn moet plannen. Dan heb ik het onder andere over het financiële aspect; als je te lang van te voren dingen vastlegt en je moet dat afblazen, heb je toch al onkosten gemaakt waar niets voor terug komt. En het is geen geheim dat iedere vereniging voorzichtig moet omspringen met de centjes.” 

Wat de verschillende verenigingen precies opzetten, weet Aline niet uit het hoofd, maar voor wat betreft de voetbalvereniging, waar zijzelf aan verbonden is, kan zij wel alles opsommen. ,,Er komt een nieuwe kledinglijn, een kamp voor de jeugd, een playbackshow en voor de oudere jeugd organiseren we een Fifa toernooi dat gespeeld kan worden op een playstation. We hebben, net als alle andere verenigingen, een programma opgezet dat een grote variëteit omvat zodat er voor elk wat wils is.” 

Hoe ziet de toekomst van SVL er uit? Aline laat weten dat ze daar positief naar kijkt. ,,En dat zal ik ook toelichten”, verklaart ze. ,,Kijk, het voortbestaan van een vereniging is natuurlijk afhankelijk van leden en vrijwilligers. Iedereen die, op welke manier dan ook, verbonden is aan SVF heeft, wat wij noemen, een ‘blauw-wit’ hart (de kleuren van SVF - Red). Zo op het eerste gezicht klinkt dat misschien een beetje wonderlijk maar bedenk dat Langbroek een kleine maar bijzonder hechte gemeenschap is. Je zou kunnen stellen dat SVL Langbroek is, of omgekeerd zo je wil. In heel veel gezinnen kun je wel iemand aantreffen die of een sport beoefent bij SVL, vrijwilligerswerk doet of op een andere manier wat hand- en spandiensten verleent aan de vereniging. En dat begint al op de lagere scholen. In de eerste plaats gymmen de kinderen hier en daarbij zie je ook dat er in bijna iedere klas wel kinderen zitten die hier een sport beoefenen waar ze ook over praten. SVL leeft gewoon heel sterk. Langbroek heeft een bepaalde cultuur; net zoals iedere andere plaats. Maar SVL heeft een essentiële, niet meer weg te denken plaats ingenomen binnen diezelfde Langbroekse cultuur. Je zou het als het ‘SVL-gevoel’ kunnen omschrijven dat bijna met de paplepel wordt ingegoten.” 

Na dit gezegd te hebben, glimlacht ze breed. Daarna wordt ze weer ernstig. ,,We zien bijvoorbeeld ook dat mensen, die ooit hier sport hebben beoefend en daarmee moeten stoppen omdat de leeftijd of de conditie begint op te spelen, hier vrijwilligerswerk blijven doen. Mensen die eenmaal iets hebben met SVL kunnen dat moeilijk loslaten. Natuurlijk gaat het om de sport die hier beoefend wordt, maar SVL heeft ook een grote sociale functie. Men ontmoet elkaar hier ook. Er worden nieuwtjes uitgewisseld er ontstaan vriendschappen en als er bij iemand privé iets gebeuren moet, zie je dat de mensen elkaar ook helpen. De onderlinge verbondenheid is heel groot. Nou is dat wel kenmerkend voor de Langbroekse gemeenschap an sich, maar onze vereniging speelt daar toch ook een grote rol in. En daar mogen we allemaal heel trots op zijn. Dus als we het hebben over de aanwas, ook een heel belangrijk aspect, dan kan ik alleen maar zeggen dat we daar met veel vertrouwen naar kijken. En om maar wat te noemen als het gaat om de betrokkenheid: de jongens van het eerste voetbalteam draaien hier bardiensten als dat nodig is. Nou, dan is die term ‘blauw-wit hart’ toch niet overdreven, hè?” 

Ze besluit met op te merken dat SVL altijd vrijwilligers kan gebruiken. ,,Hoe meer mankracht, hoe beter. En je ontlast daarmee weer andere vrijwilligers want het werkt verlichtend als je niet één keer in de drie weken in actie moet komen, maar één keer in de vijf weken. Dus mochten er mensen zijn die daar wel oren naar hebben: loop gewoon even binnen.”

Een spannend moment uit de wedstrijd SVL2 - WV-HEDW4 (Amsterdam) van afgelopen zaterdag.
advertentie
advertentie