V.l.n.r. Locoburgemeester Wil Kosterman, dochter Reinanda, Reina, kleindochter Lareyna en Wil
V.l.n.r. Locoburgemeester Wil Kosterman, dochter Reinanda, Reina, kleindochter Lareyna en Wil John Beringen

Felicitaties voor bruidspaar De Heij: ,, Mijn moeder zag hem niet als ideale schoonzoon”

22 november 2022 om 10:35 Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE Op 17 november jl. was het 60 jaar geleden dat Reina Balthazar en Wil de Heij met elkaar in het huwelijk traden. Locoburgemeester Wil Kosterman kwam langs om het echtpaar met deze bijzondere mijlpaal te feliciteren.


,,We hebben de felicitaties van Koning Willem Alexander en zijn vrouw Maxima gekregen”, laat Reina breed lachend weten. De brief blijkt ingelijst te zijn. Kosterman bekijkt het aandachtig. ,,En ook nog een brief van de Commissaris van de Koning,” gaat Reina verder. Deze brief is nog niet ingelijst en zit nog en de envelop. ,,Nou, dan hebben jullie met mijn komst dus felicitaties ontvangen uit alle drie de bestuurslagen van Nederland”, laat Kosterman laconiek weten. Reina grinnikt wat en verklaart dat het eerst tijd is voor koffie met gebak. ,,Wat willen jullie hebben?” Met dat ze het vraagt, wijst ze op haar man Wil die rondgaat met de doos waar verschillende gebakjes in blijken te zitten. Nadat iedereen een keuze heeft gemaakt, loopt hij naar de keuken om alles netjes op schoteltjes te leggen.

,,Je moet weten dat Wil Kosterman en ik elkaar al langer kennen dan vandaag, hoor”, gaat Reina vrolijk verder. ,,Ze paste altijd op onze kinderen toen ze nog klein waren als wij weg moesten. En dat heeft ze altijd heel goed gedaan; wij konden onze meisjes met een gerust hart aan haar toevertrouwen. En opschrijven, hè? Want dat wil ik wel in de krant vermeld hebben.” Locoburgemeester Kosterman grinnikt wat als ze dit aanhoort. ,,Doe maar niet zo bescheiden want zo ligt het wel”, reageert Reina. ,,En dat mag best hardop gezegd worden, hoor.” 

GA MAAR NAAR BARNEVELD Reina en Wil ontmoetten elkaar op een Nieuwjaarsfeest in café ‘De Gouden Leeuw’. Ze kregen verkering; iets wat de moeder van Reina helemaal niet zag zitten. Reina hierover: ,,Wil kwam uit Barneveld en zat toen bij de Marine. Mijn moeder zei tegen hem dat hij daar maar een deerne moest zoeken. Maar dat zagen wij weer niet zitten.” Ze trouwden op 17 november 1962. De eerste vier jaar woonde het echtpaar in bij de moeder van Reina. ,,En ik weet niet waardoor dat kwam, maar mijn moeder zag Wil op de een of andere manier toch niet als de ideale schoonzoon”, vertelt Reina. ,,Onzin, want als hij zogezegd niet zou hebben gedeugd, zouden wij geen 60 jaar bij elkaar zijn gebleven. Zeg nou zelf.” 

WIJK BIJ DUURSTEDE Reina en Wil zijn altijd in Wijk bij Duurstede blijven wonen. Na zijn periode bij de Marine ging Wil werken bij Rijkswaterstaat. Daar werkte hij tot aan zijn pensioen in Tiel waar hij als verkeersleider toezag dat het waterverkeer ordelijk verliep. Ze woonden achtereenvolgens in een huis op Achter de Wal, de Dirk Fockstraat, de Brederodestraat, de Abrikozengaard, de Nieuwe Weg en in De Geer. Twee jaar geleden betrokken ze hun woning op het Apostelpad. ,,Dat was het gevolg van het feit dat ik toen behoorlijk ziek ben geworden. Ik kreeg het Guillian-Barré Syndroom; een nare en heel gecompliceerde spierziekte waar ik naar omstandigheden toch vrij goed doorheen ben gekomen. Alleen kon ik daarna geen trappen meer lopen; vandaar dat we nu in een gelijkvloerse woning wonen”, verduidelijkt Reina. Het echtpaar kreeg drie dochters, vijf kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie