Loco-burgemeester Hans Marchal feliciteert Bertha en Aris Hardeman
Loco-burgemeester Hans Marchal feliciteert Bertha en Aris Hardeman Ali van Vemde

Gouden bruidspaar Hardeman-Kuijer

7 juni 2019 om 15:54 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is tijdens de avondvierdaagse in Doorn dat Bertha Kuijer en Aris Hardeman elkaar leren kennen. Beide liepen niet mee, maar dat heeft Bertha later goed gemaakt. Ze liep de avondvierdaagse meerdere keren. Vijftig jaar geleden, op 6 juni, trouwden ze. Loco-burgemeester Hans Marchal kwam het paar feliciteren namens de gemeente en bracht voor hen het 'boterbriefje' mee, een gewaarmerkte kopie van de officiële trouwakte.

Ali van Vemde

Bertha is een echte Wijkse, Aris groeide op in Doorn. Het was nog even een dingetje toen ze hem bezocht in Doorn aan de 'roomboterboulevard'. Dit bleek de Van Bennekomweg te zijn. Na hun trouwen woonden ze nog even in het ouderlijk huis van Bertha, want Aris moest eerst nog in dienst. Bertha komt uit een groot gezin met tien kinderen. "Vakantie zat er vroeger niet in," vertelt ze. "Als we al eens op pad gingen, dan gebeurde dat met de bromfiets van mijn vader. Steeds werden een paar kinderen meegenomen en een stukje verder gebracht. Daarna werden de andere kinderen gehaald." Bertha bewaart er goede herinneringen aan. "We vonden het al een feest als we gingen picknicken of zwemmen in de Lek."

WERK Bertha werkte ruim 20 jaar bij Bartiméus in de wasserij waar ze de was verzorgde voor 300 cliënten. Het was zwaar werk. Aris was lange tijd betonijzervlechter. Al is hij al een poosje met pensioen, toch werkt hij nog vier dagen per week bij zijn zwager. Hier doet hij allerhande klusjes."Achter de geraniums zitten, dat kan altijd nog." In 1971 werd hun huis aan de Anskarstraat opgeleverd. Nog steeds wonen ze hier met heel veel plezier. Aris heeft er zeker geen spijt van dat hij Doorn verliet om in Wijk bij Duurstede te gaan wonen. Hij zou hier niet meer weg willen.

GEZIN EN VRIJE TIJD Het echtpaar kreeg twee kinderen, een zoon en een dochter. Er zijn zes kleinkinderen, waarvan de oudsten rond de 20 zijn. Omdat hun dochter een eigen kapperszaak begon, heeft Bertha veel opgepast en de kinderen opgehaald uit school. Ze deed het met heel veel liefde. En of het nu aan hun kennismaking bij de avondvierdaagse ligt? Nog steeds wandelen ze samen graag. In het weekend lopen ze hun vaste rondje richting Cothen en via het Vikinghofterrein terug, of via de Wijkersloot. Op vrijdagochtend doen ze aan countrydance in het E&E Gasthuis. Bertha: "Dat is heel erg gezellig en goed voor de sociale contacten." Daarnaast sporten ze beide enkele keren per week in de sportschool. Stilzitten, dat kunnen ze nu eenmaal niet. Ook houdt Aris er van om te vissen. Vroeger was dat zeevissen, nu bij de forellenvijver in Cothen. Het roken van de vis, dat doet hij zelf.

REIZEN Aris heeft een zus die in Amerika woont en elke paar jaar gaan ze daar naar toe. Twee jaar geleden maakten ze samen met zijn zus en zwager een rondreis met een camper door onder andere Canada en Alaska. Negen weken waren ze onderweg. Ze hebben er van genoten, maar één keer zo'n reis was wel genoeg. Lachend zegt Bertha: "We hebben heel wat beren op de weg gezien. Volwassen beren met jongen en bij onze camper liep zelfs een grizzly beer." Maar ze genieten ook van Texel. De reis naar IJsland was ook onvergetelijk. "Een prachtig land," vertelt Aris.

Samen met familie en vrienden wordt het feest binnenkort gevierd. Op hun trouwdag werden ze, na het bezoek van de loco-burgemeester, verwacht bij hun dochter voor een verrassing!

Het 'boterbriefje'
advertentie
advertentie