Hoe beleefde Wijk de coronatijd?
Hoe beleefde Wijk de coronatijd? Ali van Vemde

EWEC collegetour met burgemeester Iris Meerts

28 juni 2022 om 12:32 Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE Na de Algemene Ledenvergadering van de EigenWijkse Energie Coöperatie werd woensdag 22 juni de avond voortgezet met een eigen Wijkse collegetour. Iedereen was welkom om burgemeester Iris Meerts beter te leren kennen. Niet alleen in de vorm van een interview, maar ook vanuit de zaal mochten vragen worden gesteld. Want wie is zij eigenlijk, de burgemeester die net voor Corona aan haar taak begon?

door Ali van Vemde

Gespreksleider Rob Willems startte met de vraag hoe haar dag er gisteren uitzag. „De dag begon met hardlopen, daarna volgde de laatste collegevergadering. Ook de voorbereiding van de Veteranendag vind ik erg belangrijk. Daarna heb ik de raadsvergadering voorbereid met het afscheid van het oude college en het benoemen van het nieuwe college en het installeren van twee nieuwe raadsleden.”

De aanloop naar het burgemeesterschap is niet klassiek geweest. „Al op vierjarige leeftijd wist ik dat ik burgemeester wilde worden. Ik heb veel verschillende dingen gedaan, maar wist dat dit uiteindelijk zou gaan gebeuren. Daar heb ik hard voor gewerkt.” Uitgebreid vertelde Meerts hoe de aanloop naar deze functie is verlopen. Burgemeester zijn bevalt uitstekend. „Ik vind het geweldig. Het zijn hier fijne mensen die de samenleving dragen. Het is mooi om te zien hoe mensen en bedrijven zich inzetten, bijvoorbeeld door woonruimte ter beschikking te stellen aan mensen uit Oekraïne en te helpen waar dat kan. Maar ook de omgeving is prachtig, het historische landschap met de Rijn en de Lek en het zicht op de Heuvelrug. De inwoners van Wijk zijn heel eigenwijs met een sterke mening, maar als het nodig is helpen ze elkaar.”

De coronatijd was lastig. „Mensen leren kennen ging moeizaam. We hebben van alles geprobeerd om toch dingen mogelijk te maken, want mensen schreeuwden om versoepelingen. Maar er mocht niets en dat is frustrerend.” Het vertrouwen in de overheid is minimaal en Meerts wil niets liever dan het vertrouwen terugwinnen. Ook zij kreeg te maken met doodsbedreigingen.

Kritische vragen kwamen er ook, bijvoorbeeld van een inwoner die vindt dat er de laatste tijd in haar woonomgeving negatieve veranderingen zijn en dat ze bij klachten van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Zowel Viveste als de gemeente doet niets aan deze situatie. Zorgen maakte ze zich dan ook over de overname van Viveste. Daarnaast werd nog uitgebreid gesproken over de problemen met stikstof, de jeugdzorg en het tekort aan woningen.

Vanuit de zaal mochten vragen worden gesteld
advertentie
advertentie