Ronald Poetiray
Ronald Poetiray Gemeente Wijk bij Duurstede

Gemeente Wijk bij Duurstede eert en waardeert haar veteranen

27 november 2023 om 11:45 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE De gevolgen van oorlogen die op dit moment in de wereld spelen zijn groot. Hoe lang deze situatie aanhoudt is onzeker, maar één ding staat vast: militairen zetten zich op vele manieren in om onze vrijheid te bewaken. Vrijdag 24 november verwelkomde burgemeester Iris Meerts alle lokale veteranen in Het Huis van de Gemeente om waardering uit te spreken voor hun inzet tijdens missies hoe en waar dan ook.

De bijeenkomst ging van start met een aangrijpende presentatie door Ronald Poetiray. Als luitenant kolonel der Mariniers buiten dienst en bestuurslid van de Stichting Oorlogs Verhalen deelde Poetiray de ervaringen van zijn familie uit de Tweede Wereldoorlog in zowel Nederland als Indië.

KIJK NIET WEG VAN DE GEBEURTENISSEN IN DE WERELD

In haar toespraak vertelde burgemeester Iris Meerts dat de hedendaagse oorlogen een harde realiteit zijn waar veteranen vaak nog middenin staan. Ze riep op om niet weg te kijken van de wereldgebeurtenissen en prees de moed, kennis en vastberadenheid van veteranen waardoor wij in vrijheid kunnen leven.

De avond eindigde met een gezamenlijke Indische maaltijd. Elkaar op deze manier ontmoeten wordt gewaardeerd door de veteranen. Deze gelegenheid om ervaringen en verhalen te delen die zij opdeden tijdens hun missie(s) versterkt hun onderlinge band.

WIJK BIJ DUURSTEDE EERT HAAR VETERANEN 

Het gemeentebestuur eert niet alleen op de Landelijke Veteranendag haar veteranen; zij hecht waarde aan het delen van hun verhalen met een groter publiek. Hierin speelt het comité ‘De Wijkse Veteraan’, bestaande uit Pieter van Eden, Harm Otter, Freek van Heuvel van Staereling,  Ton van Wette en Roger ten Brink een belangrijke rol. Laatstgenoemde ging op donderdag 23 november met leeftijdontslag. ‘De Wijkse Veteraan’ organiseert activiteiten om het bewustzijn te vergroten dat leven in vrede niet vanzelfsprekend is. Naast ceremoniële handelingen zoals het hijsen van de vlag op de Landelijke Veteranendag of de kransleggingen op 4 mei, verzorgen zij ook gastlessen op basisscholen.

Wijk bij Duurstede eert haar veteranen
Wijk bij Duurstede eert haar veteranen
Wijk bij Duurstede eert haar veteranen
Burgemeester Meerts
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie