Afbeelding
Gemeente Wijk bij Duurstede

Tegeltaxi haalt 300 m² stenen op in Wijk bij Duurstede en Cothen

17 juni 2022 om 09:15 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE De gemeente Wijk bij Duurstede scoort met ruim 3000 gewipte tegels hoog bij het NK Tegelwippen. Inwoners van de gemeente hebben de afgelopen maanden ruim 300 m² aan stenen laten ophalen. Tijdens het NK Tegelwippen haalt de Tegeltaxi tegels gratis op bij inwoners.

Het NK Tegelwippen begon dit jaar op 21 maart. Een mooie reden voor de gemeente Wijk bij Duurstede om een Tegeltaxi aan te bieden aan inwoners. Wethouder duurzaamheid Henk Vreeswijk: ,,Vorig jaar lieten sommige inwoners weten dat ze niet meededen. Zij hadden geen vervoer om de tegels naar de gemeentewerf te brengen. Of ze konden de kosten voor het inleveren van veel tegels niet betalen. Door stenen gratis op te halen, lossen we beide problemen op.”

ZESDE PLAATS Een zesde plaats Wijk bij Duurstede doet mee met het NK in het onderdeel ‘kleine gemeenten’. Hierin strijden gemeenten met minder dan 50.000 inwoners tegen elkaar. Van de bijna 80 kleine gemeenten, staat de gemeente Wijk bij Duurstede nu op de zesde plaats. Het NK Tegelwippen duurt tot en met eind oktober. Daarom staan op 6 september en 4 oktober nog twee ophaaldagen gepland.

De Tegeltaxi haalde de afgelopen maanden drie keer tegels op bij inwoners. De chauffeurs haalden in Wijk bij Duurstede zo’n 240 m² op. De andere 60 m² kwam uit Cothen. Onder de deelnemers verloot de gemeente elke ophaalronde een tuinbon van Merkens Tuincentrum ter waarde van 50 euro.

VOORDELEN VAN GROEN Ontharding verwijderen is nodig om de gemeente klimaatbestendig te maken. Tegels vervangen voor groen vermindert wateroverlast en droogte. Daarnaast biedt meer groen verkoeling in tijden van hitte en meer leefruimte voor planten en dieren. Vreeswijk: ,,Met de Tegeltaxi moedigen we inwoners aan om een flinke slag te slaan met vergroenen. Een groene omgeving is goed voor iedereen. Voor de beestjes die in de tuin leven én voor je eigen gezondheid. Groen maakt blij en de gemeente wordt er mooier van.”

Ongeveer de helft van de gemeente is particulier terrein. Een groene gemeente begint dan ook echt in eigen tuin. Inwoners, maar ook woningcorporaties, scholen en bedrijven zijn belangrijk om Wijk bij Duurstede te vergroenen. Wethouder Vreeswijk: ,,Tot nu toe hebben alleen inwoners tegels aangemeld voor de Tegeltaxi. Bij deze roep ik ook bedrijven, scholen en organisaties op om mee te doen. Zo kunnen we samen nog een flinke slag slaan!”

Kijk voor meer informatie en om uw tegels aan te melden voor de Tegeltaxi op wijkbijduurstede.nl/tegeltaxi. Meld gewipte tegels tot en met 31 oktober aan via nk-tegelwippen.nl. De tegels worden opgeteld bij de tegelstand van de gemeente.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie