Carbidschieten aan de Hogesteeg in Achterberg.
Carbidschieten aan de Hogesteeg in Achterberg. Jan van den Brink

Carbidschieten in gemeente Wijk bij Duurstede aanmelden

Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Sinds vorig jaar is het carbidschieten in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Wijk bij Duurstede opgenomen. Dat betekent dat inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede op 31 december van 10.00 tot 18.00 uur mogen carbidschieten in het buitengebied, onder bepaalde voorwaarden. Heeft u plannen om op 31 december carbid te schieten? Meld dit dan uiterlijk 17 december bij de gemeente via het formulier op www.wijkbijduurstede.nl.

In de APV staan de regels over carbidschieten: In de bebouwde kom mag carbidschieten bijvoorbeeld niet. Ook mogen inwoners geen groot materieel bij dit schieten gebruiken. De afstand tot gebouwen moet 100 meter zijn. In artikel 2:73a van de APV staat dat inwoners carbidschieten twee weken van tevoren moeten melden.

VERGUNNING Naast de APV gelden ook beperkingen voor geluid in natuur- en stiltegebieden. Om te mogen knallen in een stiltegebied is een vergunning nodig van de Provincie. Meer info daarover staat op: https://www.rudutrecht.nl/milieu/stiltegebieden

Vorig jaar waren er goede ervaringen met de nieuwe regels voor carbidschieten. Dit jaar geldt ook weer een vuurwerkverbod in verband met de druk op de zorg vanwege Corona.

TRADITIE Burgemeester Iris Meerts: ,,Het carbidschieten is een traditie in het buitengebied, laten we dat met elkaar proberen te behouden. Er waren vorig jaar geen incidenten of schade door het carbidschieten. Ik ga ervan uit dat het dit jaar weer goed gaat. En dat iedereen zich ook houdt aan de coronamaatregelen die op dat moment gelden.”

CORONAMAATREGELEN Op dit moment is het nog niet bekend welke coronamaatregelen gelden voor 31 december. Het kan zijn dat het carbidschieten niet door kan gaan, of in een aangepaste vorm moet worden gehouden.

advertentie
advertentie