Afbeelding
Gemeente Wijk bij Duurstede

Militaire oefening vanaf 22 november in Wijk bij Duurstede

14 november 2021 om 10:30 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE/HOUTEN Van 22 tot en met 25 november vindt er een militaire oefening plaats in de gemeenten IJsselstein, Wijk bij Duurstede, Houten, Lopik, Vijfheerenlanden, in de provincie Utrecht. Het betreft een oefening samen met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

DOEL Eens per twee jaar organiseert Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) een meerdaagse veldoefening. Dit jaar vindt de oefening plaats op de hoofdkering Lekdijk binnen de Veiligheidsregio Utrecht. Defensie ondersteunt deze oefening met personeel en materieel.

Er wordt een hoogwaterscenario nagespeeld, waarbij militairen van de Koninklijke Landmacht het hoogheemraadschap op verschillende locaties ondersteunen. Zo worden o.a. een mobiele veldkeuken, badwas- en mobiele drinkwater installatie en straalverbindingen opgebouwd. Er wordt ook gebruik gemaakt van een drone. 

De oefening start op maandag 22 november. Verschillende eenheden verplaatsen zich naar de opgedragen locaties. Dinsdagochtend 23 november starten de oefen activiteiten van het HDSR. Deze lopen door tot woensdagmiddag; de meeste eenheden verplaatsen zich hierna terug naar de kazernes. Een kleine eenheid bestaande uit ongeveer 20 militairen blijft aanwezig om zelfstandig door te oefenen. De militairen kunnen oefenmunitie gebruiken. Het gebruik hiervan is van korte van duur en bestaat uit het lossen van waarschuwingsschoten (knallen).

De oefenende eenheid zal in principe alleen gebruik maken van openbare wegen, paden en terreinen. Vooraf wordt er toestemming gevraagd aan de rechtmatige eigenaar of beheerder van het terrein, indien niet openbare wegen, paden en terreinen gebruikt worden. Men zal er alles aan doen om overlast en hinder aan derden te voorkomen.

COVID-19 De Koninklijke Landmacht maakt deel uit van de groep van vitale organisaties en functies om Nederland te laten blijven functioneren. De Landmacht moet daarom al die tijd gereed zijn om een noodzakelijke bijdrage aan de samenleving te blijven leveren. Ook om de voorbereidingen van diverse missies te garanderen. Tegelijkertijd moet de Landmacht verdere piekbesmetting van COVID-19 binnen de Landmacht voorkomen. De richtlijnen van de Rijksoverheid moeten daarom ook zo veel als mogelijk gevolgd worden.

advertentie
advertentie