Verbonden Buurt naar De Engk en Cothen
Verbonden Buurt naar De Engk en Cothen Stichting Binding

Verbonden Buurt start in Cothen en De Engk en is genomineerd voor Helpend Nederland Award

28 januari 2020 om 07:41 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Het Verbonden Buurt project van Stichting Binding is genomineerd voor de 'Helpend Nederland'-prijs van de ING. Aan de vooravond van het moment dat in de wijken Cothen en De Engk aan de slag wordt gegaan, doen projectleiders Eric Harmsen en Gerda van Berkel een dubbele oproep: 'Inwoners van Cothen en De Engk kunnen komen meedoen, de rest van de inwoners (en iedereen daarbuiten) mogen op ons stemmen! Het stemmen kan van nu tot en met 12 februari via een speciale website.

Het project Verbonden Buurt draait om de strijd tegen eenzaamheid en het samenbrengen van mensen in hun eigen buurt. Projectleider Gerda van Berkel (Stichting Binding) legt uit: "Natuurlijk gebeurt er al veel in de buurt, denk aan de vele activiteiten die door vrijwilligers van veel organisaties worden georganiseerd. Daar gaan wij natuurlijk niet aan tornen. Wat we wel zien, is dat een groep inwoners niet bij deze activiteiten wil of kan aansluiten. Deze mensen gaan we zoeken en ondersteunen. Dat doen we zoveel mogelijk met buren voor buren."

Van Berkel trekt bij de organisatie op met vrijwilliger Eric Harmsen, de bedenker van het project. "We ondersteunen nu al personen, die zich bij Verbonden Buurt hebben gemeld en binnenkort gaan de vrijwilligers de eerste buurten in." zo legt Harmsen uit. Hij vervolgt: "Voor het project verdeelden we onze gemeente in acht buurten en nu gaan we vanuit twee buurten aan de slag. Hopelijk geven zoveel mogelijk inwoners van De Engk en Cothen zich op om samen met ons buurtgenoten te ondersteunen."

Van Berkel en Harmsen zijn sinds de zomervakantie met het project bezig. "In de eerste fase van het project hebben we een groep vrijwilligers samen gesteld, die een opleiding volgden. Zij leerden de fijne kneepjes van een goede analyse en ondersteuning. Zo zijn zij al in staat om gesprekken te voeren met eenzame inwoners. We kunnen deze vrijwilligers al inzetten, maar ze zijn ook onze ambassadeurs in de wijken. In de Burenteams die we nu opzetten, kunnen ook nieuwe vrijwilligers weer een opleiding volgen. Maar mensen die gewoon met hand- en spandiensten buren willen helpen, kunnen zich zeker ook aanmelden," zo vervolgt Van Berkel de uitleg.

En naast deze start werd het project verblijd met een heuse nominatie. Harmsen: "We zijn trots dat we kandidaat zijn voor de Helpend Nederland Award. Dat is een initiatief van de ING bank. We zijn één van de vijf kanshebbers uit onze regio en kunnen nu wat stemmen gebruiken: er kan op ons gestemd worden. Dat kan door te kijken op de website www.helpnederlandvooruit.nl en een stem uit te brengen op ons project. Het project met de meeste stemmen wint een mooi geldbedrag. Dus inwoners van De Engk en Cothen kom meedoen en voor alle andere wijken: stem op ons!"

advertentie
advertentie