Maaike Sommer aan het werk in haar atelier
Maaike Sommer aan het werk in haar atelier Ali van Vemde

Galeries in Wijk bij Duurstede worden gemist, nieuw is Galerie Sommer

Kunst

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is nog niet zo lang geleden dat bezoekers uit het hele land het Cultureel Rondje bezochten. Inmiddels zijn veel van de galeries verdwenen, maar nu zijn er weer voorzichtig lichtpuntjes. Afgelopen weekend werd voor het eerst in lange tijd weer de Atelierroute georganiseerd. Dit voorjaar opende Galerie Sommer de deuren. Maaike Sommer en haar dochter Geertje van de Ree zijn samen te vinden in de galerie.

door Ali van Vemde

In de gezellige galerie zit Maaike Sommer klaar met koffie en vertelt ze over haar passie. „De laatste 15 jaar heb ik in Driebergen gewoond, daarvoor in Zeist. Drie dagen per week geef ik les op een school in Driebergen aan de kleuters. Daar kan ik veel van mijn creativiteit in kwijt, maar ik ben nogal een bezige bij en hou erg van schilderen.” Dat heeft ze niet van een vreemde, haar vader maakte tijdens zijn leven surrealistische werken. Zijn schilderijen hebben, naast die van Maaike, een mooie plek in de galerie. „Helaas is hij twee jaar geleden overleden en heeft hij dit niet meer kunnen zien. Uit mijn jeugd kan ik me nog goed herinneren dat we vaak samen aan het tekenen waren. Ik weet zeker dat hij hier heel trots op zou zijn geweest.” Maaike begon met het organiseren van kinderfeestjes, maar al snel kwam ook de vraag van volwassenen. Dat leidde tot Atelier Verfstreken, waar ze zeven jaar schilderles gaf, tot corona. „Erg leuk, maar zelf kwam ik niet meer aan schilderen toe.”

EXPOSITIERUIMTE Maaike kreeg les van Edwin van de Berg en Peter van Oostzanen. Ook volgde zij lessen bij het Wijks Atelier. Een mooie ruimte voor haar dromen vond Maaike aan de Peperstraat 52a. „Het is best een investering, maar hier heb ik de ruimte om exposities te houden. Een leuke aanvulling zijn de (kunst) cadeautjes van mijn dochter Geertje. We hebben veel dezelfde ideeën en het is ontzettend leuk om dit samen te kunnen doen. We hebben natuurlijk allebei nog een andere baan en kunnen elkaar zo mooi afwisselen. Hier is een fijne plek om workshops te kunnen geven. Ik geef alleen workshops in kleine groepjes, maar vooral ook laagdrempelig. Ik laat de cursisten gewoon lekker schilderen en geef tips. Ontspanning is het meest belangrijk, voor een echte cursus verwijs ik ze door naar Wijks Atelier. Ook kunnen we hier werk van andere kunstenaars exposeren. Zo hebben we in september een expositie van Marieke Ackerman uit Driebergen. Dit wisselt iedere maand, maar we vinden het wel belangrijk dat het past.”

DE NIEUWE VERMEER Enthousiast vertelt Maaike over haar aanmelding voor het tv programma De Nieuwe Vermeer, dat in het voorjaar van 2023 te zien zal zijn bij omroep MAX. „Het proces is heel erg leuk. Hiervoor moet je echt in de huid van Vermeer kruipen. Het is de bedoeling dat de zes verdwenen schilderijen van Vermeer nieuw leven wordt ingeblazen. Het is maar de vraag of ik als één van de kandidaten wordt gekozen, maar alleen de voorbereiding is al zo leuk.”

Meer weten over het werk van Maaike Sommer, loop dan eens langs bij Galerie Sommer of kijk op galeriesommer.nl

advertentie
advertentie