Op pad met de gids: Wijk bij Duurstede heeft zo’n rijke geschiedenis

13 aug, 13:08 Overig
Ali van Vemde
Marijke's favoriete plek op de walmuur
Marijke's favoriete plek op de walmuur

WIJK BIJ DUURSTEDE Op het bankje voor de Grote Kerk op de Markt en naast het oude stadhuis, waar tot voor kort de VVV was gehuisvest, zit stadsgids Marijke de Gooijer al te wachten. Ze begint te vertellen dat ze geen echte Wijkse is. Met haar partner kwam ze 28 jaar geleden vanuit Amersfoort naar Wijk bij Duurstede. Bij de VVV is ze inmiddels 14 jaar stadsgids. „In Wijk bij Duurstede heeft de VVV de beschikking over 14 stadsgidsen,” vertelt Marijke enthousiast. „Daaronder is ook een aantal gespecialiseerde gidsen die extra veel weten over bijvoorbeeld de Grote Kerk of de molen. Maar ook zijn er collega’s die in het Engels en/of Duits kunnen gidsen. Als een stadsrondleiding wordt geboekt, kan aangegeven worden waar men speciaal in is geïnteresseerd. Dat kan bijvoorbeeld inhoudelijk gedetailleerd zijn of geschiedkundig. Historische kringen uit het hele land komen op bezoek en dat is ook niet zo gek met de rijke geschiedenis van onze stad.”

WAT ZIJN DE VERWACHTINGEN „Na de coronaperiode moest ik eerst weer even opstarten,” vertelt Marijke lachend. Dat betekent vooral veel lezen over de geschiedenis. „Tijdens zo’n wandeling is er geen tijd om álle details te vertellen en vertel ik het voor mij meest waarschijnlijke verhaal. Ik vertel er dan ook bij: ik denk dat dit het is.” Iedere stadwandeling is weer anders en dat maakt het ook zo veelzijdig. „Het contact met een groep is heel erg leuk. Je moet altijd even inschatten wat de verwachtingen zijn. Soms is het een familiedag, een bedrijfsuitje of zijn het oud-collega’s. Het is hun dag en zij moeten het leuk hebben.” Marijke grijpt de kans aan om te melden dat als je het leuk vindt, je ook gids kunt worden. „In ..

Mis niks, lees alles van Wijk bij Duurstede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Wijk bij Duurstede en omliggende plaatsen met Wijks Nieuws. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Wijks Nieuws lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Wijk bij Duurstede.

PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer Bloemen graffiti fleurt fietstunnel Cothen op
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Markering wandeltocht Santiago de Compostella Utrecht-Wijk bij Duurstede
PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu Werkgroep Kromme Rijn-corridor presenteert landschapsvisie voor buitengebied tussen Utrecht, Bunnik, Zeist, Driebergen en De Bilt
PREMIUM
Afbeelding
Overig Overlast door verwarde personen groeit ook in provincie Utrecht
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Natuurorganisaties eisen verhoging waterpeil Overlangbroek en Kolland, desnoods via de rechter
PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu 1542 handtekeningen tegen zonneveld aan de Kapelleweg in Cothen, met reactie van wethouder Kosterman