Overhandiging aan burgemeester Iris Meerts voorafgaand aan de raadsvergadering
Overhandiging aan burgemeester Iris Meerts voorafgaand aan de raadsvergadering via Wil Bisschops

962 handtekeningen gezet voor petitie Museum in oude Stadhuis

22 februari 2022 om 23:07 Kunst

WIJK BIJ DUURSTEDE Vanavond heeft Wil Bisschops voorafgaand aan de raadsvergadering 962 handtekeningen aan de burgemeester overhandigd die ze in twee weken tijd heeft opgehaald. Bisschops bij de overhandiging: ,,Ik kon alleen maar hópen dat de respons zó groot zou worden. Dit aantal handtekeningen zou bijna twee zetels kunnen vertegenwoordigen. De petitie laat zien dat Museum Dorestad veel mensen ter harte gaat, in Wijk bij Duurstede zelf, maar ook daarbuiten en dat zij willen opkomen voor het behoud van het Stadhuis en het museum. Ze willen graag dat het Stadhuis wordt gerestaureerd en toegankelijk wordt gemaakt voor iedereen, zodanig dat het aan de eisen van deze tijd voldoet.”

Zij vertelde dat drie punten het meest zijn aangehaald: 

- De geschiedenis van Dorestad verdient een museum. Het is ronduit schokkend dat de ooit grootste stad in Noordwest-Europa en verreweg het belangrijkste handelscentrum van het Karolingische rijk geen museum zou hebben. Wie zijn geschiedenis niet kent, zal geen toekomst hebben. (en zo meer)

- Het Stadhuis op de markt is hiervoor de beste plek, omdat het centraal gelegen is en de VVV er ook is gevestigd en dit is een sterke combinatie.

- Museum Dorestad trekt dagrecreanten en andere toeristen aan. Dit is gunstig voor de horeca en andere winkeliers en voor onze stad als geheel. Het zou anders een commercieel gemiste kans betekenen.

De meest gehoorde en meest opmerkelijke reactie, aldus Wil Bisschops, was er één van verbazing en ongeloof: Oh, maar dat is toch allang geregeld! Veel stadsgenoten dachten – en denken waarschijnlijk nog steeds – dat  alles allang in kannen en kruiken was. Er is heel veel onduidelijkheid rond het Stadhuis en rond het museum.  Maar dat is er toch allang dóór! Het museum zou toch in het Stadhuis aan de markt komen? En dan kan daar dan toch ook weer worden getrouwd, toch? 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie