PREMIUM ARTIKEL
Lokale journalistiek uit Wijk bij Duurstede

De Kromme Rijn vertelt; een dam in de Rijn én een rel in Utrecht

Historie
Foto: Collectie Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
18 jul 2022, 08:11
De Lekdijk bij Wijk bij Duurstede bij
hoogwater. De 465 meter lange dam in
de Rijn beslaat het dijkgedeelte voor het
park bij kasteel Duurstede
De Lekdijk bij Wijk bij Duurstede bij hoogwater. De 465 meter lange dam in de Rijn beslaat het dijkgedeelte voor het park bij kasteel Duurstede
ZOMERSERIE
REGIO

Wie nu over de Lekdijk bij Wijk bij Duurstede loopt, kan zich moeilijk voorstellen hoe het er 900 jaar geleden uitzag. Op deze plaats splitste de rivier zich in de Rijnrichting Utrecht en de Lek, die uitkwam bij het mondingsgebied van de Maas. In 1122 viel het besluit om de Rijn af te dammen, een voorwaarde om de grote moerassen in het stroomgebied van de Rijn, waaronder het Langbroek, te kunnen ontginnen. De afdamming was een zeer ingrijpende maatregel, die niet zonder slag of stoot tot stand kwam. Letterlijk, het leidde zelfs tot een gewapend treffen in Utrecht. De dam werd gelegd en voor de scheepvaart richting Utrecht kwam een alternatieve route. De Rijn tussen Wijk en Utrecht kennen we tegenwoordig als de Kromme Rijn.


De 465 meter lange dam die 900 jaar geleden in de Rijn is aangelegd, ligt tussen het westelijke uiteinde van de walmuur en kasteel Duurstede. Als onderdeel van de Lekdijk is de dam al lang niet meer als zodanig herkenbaar. Maar loop je erover, dan kun je je goed voorstellen dat het afdammen v..

Deel dit artikel via: