Afbeelding
Utrechtr 900

Feest Kromme Rijn met botenparade en zwemexperience vanwege 900 jaar stadsrechten Utrecht

10 juni 2022 om 16:47 Evenementen

REGIO Zaterdag 11 juni zijn er diverse activiteiten op het water van de Kromme Rijn om te vieren dat Utrecht op 2 juni 1122 stadsrechten kreeg. Deze rechten kreeg Utrecht in ruil voor de afdamming van de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede. Langs de hele route van de Kromme Rijn zijn festiviteiten met boten, zwemmen en muziek.

door Kuun Jenniskens

Om 10 uur s’ochtends start in Wijk bij Duurstede de ‘zwemexperience’ - dat is een estafetterace van 24 km lang van Wijk bij Duurstede naar Utrecht. De zwemmers vertrekken bij het Walplantsoen. De tocht is bedoeld voor geoefende zwemmers. Een zwemmer of meerdere zwemmers van één team wordt/worden altijd begeleid door een kano. De kano wordt bemenst door een zwemmer uit het team of een extra teamlid. De kano wordt door Watersport Utrecht 900 ter beschikking gesteld. Het zwemteam kan zelf bepalen waar wordt gewisseld. 

KANOËN EN ROEIEN De startplaats voor kanoërs en roeiers is bij restaurant De Jonge Graaf in Cothen (Wijk bij Duurstede), Graaf van Lynden van Sandburgweg 2. Uiterlijk om 10 uur moeten de boten vertrokken zijn. Daarna volgt de tocht over de Kromme Rijn naar Utrecht. Aangekomen bij de Singel wordt stuurboord aangehouden en wordt de weer geheel geopende Singel rondgevaren. Vervolgens vaart men de Vaartse Rijn op om te eindigen bij De Driewerf van de Utrechtse roeiverenigingen. Hier worden de ploegen vanaf 14.45 verwacht. Op de Kromme Rijn moeten twee sluizen worden genomen. Daarvoor zal ter plekke hulp worden geboden. Totaal wordt ongeveer 35 kilometer gevaren.

MUZIEK LANGS DE WATERKANT 

Op verschillende locaties langs de route wordt ter aanmoediging muziek gemaakt. Dit is door ZIMIHC geregeld. Met van 9:30 tot 10:30 uur slagwerkgroep Harmonie Concordia aan het Walplantsoen in Wijk Bij Duurstede.

Drumband EMM Leersum speelt van 10 tot 10:45 uur en van 11 tot 11:45 uur cafe ’t Molentje in Cothen.

Van 13 tot 13:45 uur is blaaskapel BlaasVaak van Victoria Bunnik te vinden op het grasveld van de Stayokay in Bunnik.
Op het Utrechtse park Lepelenburg spelen van 14 tot 14:45 uur de Domkoppen De Bazuin. Gevolgd door Tutti Saxi.

Met van 16 tot 16:45 uur een muzikale afsluiter van BlaasVaak uit Bunnik bij Kanoverhuur de Rijnstroom.

STADSRECHTEN Tot grote verontwaardiging van de Utrechtse kooplieden, wilde Bisschop Godebald van Utrecht de Kromme Rijn afdammen bij Wijk bij Duurstede, om zo de veengronden langs de rivier beter te kunnen ontginnen. Om de Hollandse rivieren vanuit Utrecht bereikbaar te laten blijven liet hij een kanaal graven, van wat nu het Ledig erf is naar de Hollandse IJssel. De Utrechtse burgers draaiden op voor de kosten in de vorm van hogere toltarieven. De bevolking van Utrecht kwam hiertegen in opstand. Ook Keizer Hendrik V was in conflict met de Bisschop. Hendrik V koos daarom de kant van de Utrechters, gooide Bisschop Godebald in de gevangenis en dwong hem vervolgens Utrecht stadsrechten te verlenen. Hetgeen geschiedde op 2 juni 1122! (Meer over deze historie in de zomerserie De Kromme Rijn vertelt).

advertentie
advertentie