Impressie boerderij Kouwenhoven van Victor Elberse
Impressie boerderij Kouwenhoven van Victor Elberse Historische Kring Tussen Rijn en Lek

Lezing Cattenbroek en Kouwenhoven van de Historische Kring

16 april 2024 om 11:52 Historie

WERKHOVEN Op donderdag 25 april zal Henk Blok een lezing houden voor de historische kring Tussen Rijn en Lek met als onderwerp: 

De geschiedenis van de voormalige gerechten  Cattenbroek en Kouwenhoven.

Bestuurslid en onderzoeker Henk Blok heeft de geschiedenis onderzocht van de voormalige Gerechten Cattenbroek en Kouwenhoven van de middeleeuwen tot heden 

 Cattenbroek is een voormalig gerecht tussen Bunnik en Zeist (nu onderdeel van de gemeente Zeist). Kouwenhoven is een gebied en de naam van een boerderij in dit voormalige gerecht. De lezing gaat over de ontginning en de boerderijen die er lagen en deels nog liggen. 

We komen veel te weten over boerderijen Kouwenhoven en Cattenbroek, maar ook over De Brakel, Kersbergen, Griffensteijn en Veldhuizen worden beschreven.

Het tweede deel van de lezing gaat over sporen van het koloniale verleden in het Kromme Rijngebied. Dit is een project vanuit het Regionale Archief Zuid Utrecht (RAZU). Uiteraard komt de link met Kouwenhoven aan de orde, maar er zijn ook interessante zaken gevonden over de landgoederen Heidestein en Bornia en hun eigenaren.

Henk Blok doet al jaren archiefonderzoek. Recent is over dit onderzoek een boek uitgegeven in eigen beheer. Het is verkrijgbaar voor de prijs van € 12,50 exclusief verzendkosten. U kunt het bestellen door uw naam en adres te mailen naar: henk.leonore.blok@gmail.com

De lezing wordt gegeven in het ‘Wapen van Werkhoven’, Herenstraat 31 te Werkhoven. Iedereen is van harte welkom. De zaal is open om 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

advertentie
advertentie