V.l.n.r. Harry Lammers, Joram IJkema, Rob de Wit en Bas Moolhuijzen.
V.l.n.r. Harry Lammers, Joram IJkema, Rob de Wit en Bas Moolhuijzen. John Beringen

De Wijkse Lekkodagen komen in zicht

18 september 2023 om 16:49 Evenementen

WIJK BIJ DUURSTEDE Zoals gebruikelijk zullen in het weekeinde van 23 en 24 september de ‘Lekkodagen’ worden georganiseerd. Het jaarlijks terugkerende evenement waarbij liefhebbers van oude schepen hun hart kunnen ophalen door ongeveer 90 historische vaartuigen te bekijken. 

door John Beringen

Rob de Wit, voorzitter van de organisatie, secretaris Joram IJkema en havenmeesters Harry Lammers en Bas Moolhuijzen vertellen er enthousiast over. ,,Het belooft meer dan de moeite waard te worden’, laat de Wit weten. ,,Er zullen rond de 90 schepen aanmeren. Daarvan zijn er zo’n 65 die al eerder aanlegden tijdens de Lekkodagen en 25 nieuwe.” Hij voegt er aan toe dat er altijd streng wordt gekeken naar de aanmeldingen om te besluiten of ze worden toegelaten of niet. ,,De nadruk ligt op schepen van voor de oorlog”, legt hij uit. ,,Nieuwere schepen zijn ook welkom, maar daar geldt wel de restrictie voor dat die een historisch karakter moeten hebben. En meer recente en modernere schepen zijn uiteraard ook welkom, maar die moeten aanleggen bij de watersportvereniging of bij Lunenburg.” 

OVERDRACHT

De havenmeesters Harry Lammers en Bas Moolhuijzen horen het goedkeurend aan. ,,Wij geven gedurende een week de haven uit handen aan de organisatie van de Lekkodagen”, vertelt Lammers. ,,In die periode hebben wij daar niets over te zeggen. En we vertrouwen er op dat we de haven weer netjes opgeleverd terug krijgen.” Dit laatste zegt hij met een brede grijns tegen De Wit en IJkema. Deze verzekeren dat dit het geval zal zijn. ,,Even een grapje tussendoor”, reageert Lammers. ,,Het is helemaal in orde, hoor. Jullie doen het altijd perfect en laten de boel iedere keer keurig achter.” 

DEFENSIE

Behalve dat er een kleine vloot aan oude schepen zal aanmeren, zal defensie eveneens aanwezig zijn. ,,Defensie komt met een zogenaamd duikondersteuningsschip”, verduidelijkt de Wit. ,,Daarbij zal worden uitgelegd wat dat schip precies doet. En er komt ook een duiktank. Dat is een grote bak die aan één kant transparant is. De brandweer vult die bak en dan kunnen belangstellenden zien hoe het duiken in zijn werk gaat en er alles over aan de weet komen. Veel mensen zullen dat heel interessant vinden want normaal gesproken zie je een duiker in het water verdwijnen en dan niets meer. Nu kun je zien wat, hoe en waarom de man of vrouw iets doet. Vooral kinderen zullen het bijzonder spannend vinden om naar te kijken.”

ROEIEN TEGEN DE BIERKAAI

Een ander onderdeel dat wordt georganiseerd, is ‘roeien tegen de bierkaai’. ,,Daar doen onder andere de Sealions aan mee, de mensen van het Vikingschip en roeiclubjes”, zegt de Wit. ,,Er wordt een aantal bierfusten in het water gelegd en met een vlet moeten de deelnemers proberen zo’n fust aan boord te krijgen. Het beste team krijgt dan een fust. Er doen ook kinderen aan mee; als die het beste blijken te zijn dan krijgen ze uiteraard geen fust maar limonade. We houden ons keurig aan de wet van nix.”

AFSLUTING 

De Lekkodagen zullen worden afgesloten met verlichte avondvaart. Alle schepen zullen dan uitvaren, een flink eind verderop keren om vervolgens met alle verlichting aan voorbij te komen. De vier mannen verheugen zich duidelijk op het bijzondere evenement. Ze spreken unaniem hun grote dank uit aan het gemeentebestuur, de sponsoren en de vele vrijwilligers die door hun onmisbare samenwerking de Lekkodagen, waar alle bezoekers van genieten, mogelijk maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie