Komend weekend worden de Lekkodagen gehouden.
Komend weekend worden de Lekkodagen gehouden. Ali van Vemde

De Lekkodagen met 90 historische boten in de Stadshaven van Wijk bij Duurstede

21 september 2021 om 11:00 Evenementen

WIJK BIJ DUURSTEDE Vanaf 12.00 uur vrijdagmiddag zullen de deelnemende boten aan de Lekkodagen aanleggen in de Wijkse Stadshaven. Daar volgt een hartelijke ontvangst. Als aan het eind van de middag de boten er zijn volgt er een schippersmaaltijd voor de deelnemers. Nieuw is dat dit voor het eerst zal plaatsvinden in de binnenstad. Tijdens de wandeling vanaf de haven worden de schippers muzikaal begeleid door het Ome Ko’or. Na de maaltijd gaat de feestverlichting aan bij de boten.

Dit jaar heeft het evenement Lekkodagen maar liefst 90 deelnemers, een record aantal. De haven zal dan ook volledig gevuld zijn. Vanaf 10.00 uur op zaterdagochtend zijn de boten te bezichtigen. Verschillende schepen zijn opengesteld voor publiek. De schippers vertellen graag over de geschiedenis van de boot of de techniek in de machinekamer, dus spreek ze gerust aan. Stoomsleepboot Jan de Sterke zal tussen 10.00 en 17.00 uur rondvaarten verzorgen.

Dit jaar geen Shantyfestival, maar het Wijkse Shantykoor zal deze dag niet ontbreken. Om 12.30 vertrekt het Shantykoor zingend vanaf de Markt naar de molen. Daar zal burgemeester Iris Meerts vanaf de stadsmolen de Lekkodagen officieel openen middels een heuse scheepshoorn-kanonnade. Direct hierna zal stoomsleper Jan de Sterke het startsignaal geven en is aan de schippers gevraagd dit te volgen en vooral luid en duidelijk de Wijkse bewoners te laten horen dat de Lekkodagen zijn begonnen.

De verlichte avondvaart is altijd een prachtig gezicht. Op zaterdagavond stellen de deelnemende zich op. Stoomsleper Jan de Sterke zal om 20.00 uur de verlichting ontsteken, waarna de andere boten volgen. Jan de Sterke gaat voorop in de avondvaart en na een klein rondje op de Rijn en Lek keren de boten terug naar de stadshaven.

Ook op zondag zijn de boten vanaf 10.00 uur te bezichtigen en kan er weer worden gevaren met stoomsleepboot Jan de Sterke. Om 10.30 uur is de boot gereserveerd voor een rondvaart voor Abrona/De Loever en om 15.00 en 16.00 uur voor een rondvaart met de WABO (Wijkse ouderen). Nadat het Wijkse Shantykoor de bezoekers zaterdag met zeemansliederen het publiek in de stemming zal brengen, volgt zondag tussen 15.30 en 16.15 uur een optreden van piratenkoor ‘Gein en Gek’ op de trap van de haven en brengt zo een ode aan het publiek en de schippers. Kijk voor het volledige programma op www.lekkodagen.nl

Het belooft ook dit jaar weer een groots evenement te worden. Nog nooit meldden zich zo veel boten aan. De bezoekers zullen genieten van de historische boten. Ondanks dat de coronamaatregelen vanaf 25 september versoepelen en de afstand van 1,5 meter komt te vervallen, doet de organisatie er alles aan om de Lekoodagen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Ook aan de bezoekers wordt gevraagd om zoveel mogelijk afstand te houden, de afstandswensen van anderen te respecteren en bij coronagerelateerde klachten niet te komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie