De Lekkodagen
De Lekkodagen Ali van Vemde

Haven vol historische schepen, de Lekkodagen in Wijk bij Duurstede komen eraan

20 september 2022 om 14:18 Evenementen

WIJK BIJ DUURSTEDE Er is goed nieuws! Iedere druppel regen is nog welkom, maar er is inmiddels voldoende water in de Wijkse haven om de 90 schepen die zijn ingeschreven voor de Lekkodagen, te verwelkomen. Van vrijdag 23 tot en met zondag 25 september ligt de stadshaven vol met bijzondere schepen. Daarnaast kunnen de schippers en de bezoekers genieten van allerlei activiteiten.

door Ali van Vemde

Vanaf vrijdag 12.00 uur zullen de schepen de stadshaven binnen varen. De schippers kunnen na aankomst genieten van de traditionele schippersmaaltijd. Zanggroep Ome Koor zal de schippers begeleiden van de haven naar café Ome Ko. Na de maaltijd volgt de Limerick avond. De mooiste limerick krijgt de Gouden Haak. Tot ‘s avonds laat zullen de boten feestelijk verlicht zijn.

ZATERDAG De deelnemende schepen zijn op zaterdag en zondag vanaf 10.00 uur te bezichtigen. De schippers vertellen de bezoekers graag over de geschiedenis van de boot en de techniek in de machinekamer. De hele dag door verzorgt stoomsleepboot Jan de Sterke rondvaarten, maar bezoek ook de Neeltje Jantje en het Vikingschip. Burgemeester Iris Meerts zal om 12.30 uur de schippers en bezoekers toespreken vanaf de molen. Pas op, want om 13.00 uur is de officiële opening van de 16e editie van de Lekkodagen en zullen de schepen luid toeteren. Op het terrein zullen frietkar De Mammaloe en palingroker Jasper Lens zorgen voor een heerlijk hapje, ook zijn er drankjes verkrijgbaar. Spectaculair is altijd de avondvaart met verlichting om 20.00 uur.

ZONDAG Ook op zondag verzorgt Jan de Sterke rondvaarten. Gasten van Droomhuis/Abrona/De Loever varen om 10.30 uur mee met sleepboot Anna. De leden van de WABO kunnen om 15.00 en 16.00 uur mee met sleepboot Anna. Het is inmiddels traditie dat Piratenkoor Gein en Gek een ode brengt aan het publiek en aan de schippers. Dit gebeurt zondagmiddag op de trap van de haven. Ieder jaar weer komen veel mensen genieten van de muzikale en gezellige afsluiting van de Lekkodagen.

AFSCHEID Al even geleden zouden Egbert Meindertsma en Ruud Muis hun functie in het bestuur beëindigen, maar door Corona is dit jaar het echte afscheid. Met heel veel plezier hebben zij zich jarenlang ingezet voor de Lekkodagen. Gevraagd naar de mooiste herinneringen hoeven ze niet heel lang na te denken. Ruud Muis: „Het mooiste is de schepen in de haven, de zon die schijnt en de gezelligheid. Ik kan er van genieten als iedereen het naar zijn zin heeft. Ik heb het 16 jaar gedaan, waarvan 15 Lekkodagen en in die tijd heeft het één zaterdag geregend en één weekend. Er is geen ruzie of irritatie. De kracht van het evenement zit in de herhaling en herkenning.”  Van het bestuur van het eerste uur is nu niemand meer over. Muis: „Ik was altijd bang dat als wij zouden stoppen het evenement niet meer door zou gaan. Gelukkig is er nu een nieuw bestuur dat het prima oppakt.” Egbert Meindertsma is zeker in de begintijd veel bezig geweest met het enthousiasmeren van schippers om hier naar toe te komen. „Met mijn sleepboot voer ik vroeger veel van de bekende evenementen zoals Martiem Den Bosch, de Havendagen en Sail, daardoor kende ik veel mensen. Vanuit het Shantykorenfestival kwam de vraag bij Ruud Muis om ook iets met de haven te gaan doen. Een aanlegsteiger was er toen nog niet. De reacties van de schippers waren eerst niet heel enthousiast, het was echt een geluksmoment toen de eerste keer zo’n 20 schepen binnen kwamen varen. Daar waren we al heel blij mee, nu zijn het er ruim 90. Mede door een kleine subsidie van de gemeente konden we de Lekkodagen organiseren. In de loop er jaren is het gegroeid. Er is een website gemaakt, ieder jaar kwam er iets bij. Fijn was ook het initiatief van de stadshaven voor de nieuwe steiger en drijvende steiger. De documenten bestonden in het begin uit niet meer dan een A4tje, een opbouw- en een afbreekdag, dat veranderde toen de VeiligheidsRegioUtrecht zich meldde. In de loop der jaren zijn er steeds meer mensen bij gekomen. Veel bedrijven hebben ons gesponsord, daardoor konden we het blijven organiseren. Maar de kracht van dit evenement blijft de eenvoud, dat is vanaf het begin zo geweest.” Toch moet nog even die anekdote worden verteld van de dame die nog laat naar de boten keek en zo het water in viel. „We hebben haar uit het water gehaald. Haar reactie was: fijn dat jullie me uit het water hebben gehaald, maar het ging wel hardhandig.”

Ruud Muis
Egbert Meindertsma
advertentie
advertentie