Wethouder Wil Kosterman krijgt uitleg van Maaike Schaap (GGDrU)
Wethouder Wil Kosterman krijgt uitleg van Maaike Schaap (GGDrU) Ali van Vemde

Wethouder Wil Kosterman bezoekt GGD vaccinatielocatie op Sportpark Mariënhoeve in Wijk bij Duurstede

10 juni 2021 om 13:00 Corona

WIJK BIJ DUURSTEDE Sportpark Mariënhoeve heeft op dit moment een tijdelijke andere functie. Vanaf afgelopen dinsdag zal dit drie weken lang op de dinsdag een vaccinatielocatie zijn. Op deze eerste dag bracht wethouder Wil Kosterman een bezoek aan de locatie. Zij kreeg een rondleiding van Maaike Schaap, manager COVID-19 vaccinaties van de GGDrU.

door Ali van Vemde

Bij binnenkomst valt vooral de rust op. Geen lange rijen, maar gedoseerd komen de mensen hier binnen voor hun vaccinatie met het Janssen vaccin. Het verloopt heel gestroomlijnd, maar wat we nu niet zien is de hele operatie die hieraan vooraf gaat. „’s Ochtends bouwen we alles op,” vertelt Maaike Schaap. „Na een vaccinatiedag laden we alles weer in de bus en staan de volgende dag weer op een andere locatie.” Tevreden kijkt Schaap terug op maandag, toen door stroomuitval urenlang niet gevaccineerd kon worden in Nieuwegein. Vanaf het moment dat dit wel weer kon stonden er lange wachtrijen. „We zijn erg tevreden over hoe dit allemaal is verlopen,” vertelt ze.

JANSSEN VACCIN Op deze eerste dag in Wijk bij Duurstede worden er 250 prikken met het Janssen vaccin gezet. „Welk vaccin dat volgende week gaat worden weten we nu nog niet,” zegt Schaap. „Mensen mogen zelf kiezen op welke locatie ze gevaccineerd willen worden. Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat naar een andere streek van het land, kan het ook daar. Voor de tweede vaccinatie kan dan worden gekozen voor een andere locatie.”

STRAKKE ORGANISATIE Als eerste wordt bij binnenkomst gecontroleerd of alle formulieren in orde zijn, waaronder de uitnodiging en de gezondheidsverklaring, Ook wordt gevraagd of de gegevens mogen worden doorgegeven aan het RIVM. Vandaag krijgen ze allemaal een groen formulier, de kleur laat zien om welk vaccin het gaat. Daarna kunnen de mensen door naar de vaccinatie. Ze werken hier met z’n tweeën, de één zet alles klaar, de ander prikt. „Soms wisselen ze af,” zegt Schaap, „maar niet altijd. Om te mogen prikken moet je wel bevoegdheid hebben.” Als het vaccineren klaar is, kunnen mensen een stempel laten zetten in het gele boekje. Na de vaccinatie wachten de mensen een kwartier voordat ze naar huis mogen. Een arts houdt nauwlettend in de gaten of alles goed verloopt en er geen allergische reacties zijn. „Mocht dit gebeuren dan staan we direct klaar, maar in de zes weken dat ik dit nu doe is het nog niet voorgekomen. Het is een kans van zes op de miljoen dat dit gebeurt.”

De opkomst voor vaccinaties is groot in de provincie Utrecht. Hoe dit in Wijk bij Duurstede is wordt pas over een paar weken bekend. „Het is fijn om een grote groep te kunnen vaccineren,” zegt Schaap. „We merken nu echt dat het de goede kant opgaat. Met ruim 11 miljoen vaccinaties is een groot deel van de bevolking beschermd. Of mensen zich laten vaccineren is natuurlijk een eigen keuze. Wel proberen we door goede voorlichting zoveel mogelijk mensen over de streep te krijgen.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Bij binnenkomst wordt gekeken of de papieren in orde zijn
Hier worden de prikken gezet
Alles is goed georganiseerd
advertentie
advertentie