Mariëlle Oostveen over haar goede voornemens
Mariëlle Oostveen over haar goede voornemens André van Zwieten

Column EWEC: Goede voornemens

18 januari 2022 om 08:45 Column

Gelukkig, Blue Monday hebben we gehad. De meest deprimerende maandag van het jaar, zoals men ons wil doen geloven, ligt achter ons. De dagen zijn nog kort, de vakantie ver weg en mijn voornemen om minder te eten en meer te bewegen heb ik met wisselend succes uitgevoerd. Dat beschouw ik eigenlijk meer als noodzakelijk onderhoud.

Als ik denk aan goede voornemens komen er meer ideeën op als: minder voedsel verspillen, minder autokilometers maken en meer groente en fruit rechtstreeks van het land eten. Laten we met het eerste beginnen. Om nog minder voedsel te verspillen, kan ik behalve een restjesdag, ook kleinere restanten bij de lunch de volgende dag nuttigen. Soms blijft er namelijk te weinig over voor een volledige maaltijd, maar is het prima als lunchgerecht. Dat scheelt eten weggooien én ik neem niet iets anders. Dus ook netto verspil ik minder voedsel. Het klinkt een beetje onbenullig, maar het idee van avondmaaltijden als lunchgerecht gebruiken heb ik van mijn jongste dochter die als student op deze manier zonder tijdverlies lekker goedkoop weer een gezonde maaltijd naar binnen werkte. Als je alle voordelen van dit anti-voedselverspillings-concept bij elkaar optelt, begrijp je dat dit gemakkelijk een blijvertje wordt.

Om meer groente en fruit van het land te eten, moet ik toch eens in kaart brengen welke moestuinen er in de gemeente ’s zomers toegankelijk zijn en/of hun producten aan de man brengen. We hebben weinig akkerbouw binnen de gemeente, maar wel veel zorgboerderijen, de Wijkse moestuin en het Wijkse voedselbos. Samen kunnen ze veel seizoengroenten, vruchten en bloemen leveren van het land, net als de fruittelers en winkels van boerderijen. Het wordt een ontdekkingstocht om te achterhalen waar wat en wanneer te krijgen is. Of je er bijvoorbeeld eerst lid van moet worden, zoals bij de Wijkse moestuin. Ik heb deze winter nog tijd om voorbereidingen te treffen en me te informeren over de mogelijkheden. Mijn kookgewoonten zal ik moeten aanpassen. Voortaan is niet meer leidend wat het recept in de app van de supermarkt aan ingrediënten nodig heeft, maar zoek ik op basis van wat er beschikbaar is op het land welk recept uit de app erbij past. Het is goed om af en toe met oude gewoontes te breken en iets nieuws te ondernemen. Bijkomend voordeel is dat niet alleen ik, maar ook de groenten minder autokilometers maken. Het mes snijdt aan twee kanten. Ik zal hier af en toe laten weten hoe mijn reis verloopt.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EigenWijkse Energie Coöperatie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie