Column EWEC
Column EWEC André van Zwieten

Column EWEC: Stappen voor een goed doel

23 november 2021 om 15:46 Column

Vanaf mijn jonge jaren wandel ik regelmatig. Eerst met mijn ouders naar mooie plekjes. Vanaf mijn 11e jaar als lid van het Jeugd-IVN met een club jongeren de natuur in. Naast natuureducatie was voor mij de gezelligheid minstens zo belangrijk. Erop uit trekken in de natuur is altijd een favoriete bezigheid gebleven. Echter hoe bewuster je bent, hoe meer je weet en ziet, hoe meer de achteruitgang van natuur en landschap pijn kan doen. De problemen rondom de klimaatverandering en de opwarming van de aarde laten mij ook niet onberoerd. Een vriendin attendeerde mij op The Climate Miles. Deze tocht was begonnen in de Eemshaven en ging via Groningen en Utrecht naar Rotterdam om daar op de trein te stappen naar Glasgow, waar van 31 oktober tot 12 november de klimaatconferentie COP26 van de Verenigde Naties werd gehouden. Met als doel de wereldleiders op te op te roepen om nú op te schalen en versnellen, willen we onze planeet leefbaar houden. 

Helaas zat het er voor mij niet in om door het mooie Schotse landschap naar Glasgow te lopen. De route Maarn – Utrecht lag wel binnen mijn mogelijkheden. Met de bus ging ik naar station Maarn. Ondanks de slechte weersvoorspellingen verzamelden zich daar een groep van zo’n 350 mensen. Voor de start waren er sprekers waaronder Marjan Minnesma van Urgenda, initiatiefnemer van de mars en een vrouw van Heuvelrug Energie. 

Onze tocht volgde deels de NS-wandeling Maarn – Driebergen en voerde door de mooie bossen en heide van de Utrechtse Heuvelrug, de landgoederen Bornia en Heidestein. Naast het genieten van de wandeling was het fijn op een positieve manier van ons te laten horen. We stapten flink door. Ik was dan ook blij dat Antropia bij het station Driebergen in zicht kwam. Een fijne plek voor een kop koffie. Ook daar waren toespraken en muziek. Het klimaatlied werd gezongen en Leonie Jansen zong The Times They Are a-Changin van Bob Dylan. Daarna ging de tocht door via Amelisweerd naar De Bilt, waar bij het KNMI de uitkomsten werden besproken van het rapport van de IPCC. 

Voor mij zat de tocht er echter op. Met het lied nog naklinkend in mijn hoofd hoop ik van harte dat de doelen en acties drastisch bijgesteld worden om de opwarming op aarde onder de 1,5 – 2 graden te houden. We koersen nog steeds af op 3 graden opwarming aan het einde van deze eeuw, de gevolgen van de opwarming zijn nu al wereldwijd overduidelijk zichtbaar. Wake up, act now!

Karin Menken

Ritueelbegeleider en vrijwilliger EWEC

advertentie
advertentie