Alle beetjes om je huis te isoleren helpen.
Alle beetjes om je huis te isoleren helpen. André van Zwieten

Column EWEC: Isoleren, isoleren, isoleren

26 oktober 2021 om 14:41 Column

Terwijl er een herfststorm over Nederland raast, zit ik dit berichtje te tikken in een kamertje waar de radiator op antivries staat. We hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het verduurzamen en isoleren van onze woning. Zo hebben we ruim zeven jaar geleden overal in huis het enkele glas laten vervangen door dubbelglas. Ons huis is een premiekoopwoning uit 1991. Deze woningen moesten binnen budget blijven en daarom kregen alleen de ramen in de woonkamer dubbelglas. Alle ramen boven, in de hal en het glas in de deur van de keuken hadden enkel glas. Dubbelglas was een hele investering die we hebben gedaan toen onze dochters allebei al het huis uit waren. Dat was volgens hen veel te laat. Af en toe plagen ze ons ermee dat zij altijd in de kou hebben gezeten. Al maakten ze vaak hun huiswerk aan de eettafel of op de bank in de woonkamer.

Onlangs zag ik dat één van de oudere huizen op de Willem Alexanderweg onderhanden werd genomen door een spouwmuurisolatiebedrijf. Een hele goede isolatie-investering als je huis al wat ouder is en de spouwmuur alleen lucht bevat. Gelukkig zijn de spouwen bij ons met glaswol gevuld, zoals we afgelopen voorjaar hebben ontdekt. Wij hebben echter een hoog huis waar de nok zich vier meter boven de zoldervloer bevindt. We hebben er een vliering in laten leggen. Dat is een goede dakisolatie en biedt bovendien extra opslagruimte. Ons dak is bij de bouw verder wel geïsoleerd. Als we de zolder meer willen isoleren kunnen we dit beter aan de binnenkant doen. Dat is ook minder duur. Over kleine isolatie-investeringen gesproken: we hebben tochtstrippen geplaatst bij de voordeur en enkele ramen. De voordeur zit aan de noordoostkant van het huis en als het ’s winters goed koud is, komt de wind vaak uit die hoek. Met die tochtband is het klimaat in onze hal zoveel aangenamer geworden. Gelukkig kost dat niet veel. Met de huidige energieprijzen heb je dat zo terugverdiend.

We hebben al veel isolerende maatregelen genomen. Uit kostenoverwegingen, vanuit het verlangen naar comfort en vanwege de wens om te verduurzamen. Want laten we wel wezen: isoleren heeft op meer vlakken toegevoegde waarde. Wij gaan nog achter radiatorfolie aan. Meestal blijven de radiatoren boven uit, maar als ze toch aan moeten leveren ze dan meer rendement. En voor de rest kunnen we alleen ons stookgedrag en elektriciteitsverbruik aanpassen en hopen op een warme winter.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EigenWijkse Energie Coöperatie

advertentie
advertentie