EWEC
EWEC André van Zwieten

Nederland van het aardgas af!?

30 januari 2020 om 10:26 Column

COLUMN EWEC Het is het afgelopen jaar in Nederland de meest gehoorde kreet als het om energietransitie gaat. Maar is die kreet wel zo nieuw? We spreken al sinds de oliecrises in de jaren zeventig over onze verslaving aan olie, gas en kolen, kortom fossiele energie. Dat het Nederland zo voor de wind ging, komt voor een belangrijk deel door de aardgasbel onder Loppersum. Terwijl andere landen fossiele energie moesten inkopen, konden wij aardgas verkopen aan het buitenland. Nederland was daardoor minder afhankelijk van andere landen en minder 'energiedollars' kwijt aan het kopen van de benodigde energie, al waren het nog steeds enkele tientallen miljarden per jaar. Weg zuur verdiende guldens en euro's.

Door te stoppen met de aardgaswinning wordt Nederland, als we niets doen, afhankelijker van gas van buitenlandse producenten. Die producenten lopen vaak aan de leiband van onbetrouwbare regeringen. En dat kan betekenen dat ineens de toevoer van energie stopt. Zoals toen Nederland door haar steun aan Israël in de jaren zeventig te maken kreeg met een olieboycot. Het kan ook in de toekomst dat een gas leverend land de kraan naar Europa een beetje dichtdraait. Poetin heeft dat enige jaren geleden laten zien in het conflict met Oekraïne. Midden Europa zat toen in de rats. Niet in grote mate afhankelijk zijn van andere staten en louche regeringen voor je energievoorziening maakt je minder gevoelig voor manipulatie. Dat is een groot goed.

Bovendien is het winnen, vervoeren en verstoken van fossiele energie niet bepaald schoon. Dit is al voldoende reden om terughoudend te zijn met de inzet van fossiele energie. Maar wat dacht je van het broeikasgas (CO2) dat we bij het verstoken van olie, kolen en gas de lucht instoten. Kortom: de mens is verslaafd aan energie en dat zal in de toekomst niet anders zijn. Maar moet die energie van fossiele bronnen komen, met alle nadelen van dien, zoals fijnstof, klimaatverandering en temperatuurstijging? Of kunnen we overgaan op energie die niet opraakt en waarover wij in Nederland kunnen beschikken: zon, wind en water. In één uur geeft de zon ons meer energie dan we in een heel jaar nodig hebben om te stoken. De grote uitdaging voor de toekomst is hoe we die energie opvangen, opslaan en distribueren naar alle huishoudens en bedrijven. Voor de opvang en opslag zijn hele bijzondere en zeldzame metalen nodig. Die we van elders moeten halen. Minder verslaafd zijn is een eerste vereiste. Dat maakt ons sowieso minder afhankelijk van anderen.

Arno Harting, energie-adviseur EigenWijkse Energie Coöperatie

advertentie
advertentie