De nieuwe column van EWEC
De nieuwe column van EWEC EWEC

Column EWEC: Jong geleerd

2 april 2024 om 08:42 Column

Wat een drukte: een grote vrachtwagen met grijper, kratten vol bloempotten met heesters, medewerkers van de groendienst en schoolkinderen, heel veel schoolkinderen. Het Cob Balkplein bruist op deze woensdagochtend van de activiteit als ik erover fiets om een boodschap te halen bij de plaatselijke super. De kinderen staan in de rij en krijgen alle een pot met heesters in de handen gedrukt. De eerste gelukkigen stappen in de sinds een paar dagen keurig geharkte border om hun heester een plekje onder de zon te geven. Gelukkig, denk ik. Door het rooien van twee bomen en verwijderen van alle heesters aan één zijde van het grote plein, begon ik te vrezen dat er alleen gras, of nog erger, tegels voor terug zouden komen. Ik weet nog dat het plein werd aangelegd. Inwoners van Cothen konden meedenken over de inrichting met groen, gras, speeltoestellen en een petanque-baan. Prachtig om elk jaar de bomen en struiken te zien groeien. De jongste jeugd met vader of moeder op de bank bij de wipkip, schommel en glijbaan. De oudere jeugd in het klimtoestel of voetballend op het gras. De bomen werden elk jaar groter en kennelijk waren de gerooide exemplaren ziek.

Groen is van levensbelang, voor een beter leefklimaat in de hete droge zomers, maar ook als speelplek voor de jeugd. Daar is gelukkig binnen onze gemeente voldoende van. Ik weet nog hoe graag ik zelf met laarzen en mijn speelkloffie in bomen klom, in plassen zat te poeren en onverhoopt in de Rijnsloot belandde. Zonder zwemdiploma en met laarzen toch ff een angstig momentje. Maar ook dat hoort erbij. Mijn kinderen speelden bij diezelfde Rijnsloot en de aangelegde paddenpoel. Toen wij een paddenpaar ontdekten in onze garage, een grote mamapad met een kleine papa erbovenop hebben we die geëvacueerd en naar de paddenpoel gebracht. Dat is wat groen, ook onaangeharkt met kinderen kan doen.

Als ik een kwartiertje later terugfiets staan de heesters in de grond en zit de schooljeugd op wipkip en schommel. Twee jongetjes staan nog met heesters in de hand te kijken waar ze nog een plekje vinden om ook die te planten. Dat zijn volhouders. Maar alle kinderen hebben op deze boomfeestdag onder schooltijd ervaren wat je moet doen als er geen tegels liggen in de tuin of het plantsoen. Misschien pakken ze later iedere gelegenheid aan om hun omgeving te vergroenen. Komen er niet louter tegels in de tuin en knappen ze samen met de buurt een stukje openbare ruimte op. Ik hoop dat deze woensdagochtend bij hen een groen zaadje is geplant.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EWEC

advertentie
advertentie