Een van de groepjes die op weg gaan.
Een van de groepjes die op weg gaan. John Beringen

Vrijwilligers de wijk in op Opschoondag

19 maart 2022 om 15:38 Activiteiten

WIJK BIJ DUURSTEDE Het was zaterdag Landelijke Opschoondag. Een kleine 60 vrijwilligers, gekleed in hesjes met daarop de tekst ‘Wijk schoon gewoon’, gingen in kleine groepen op pad om zwerfvuil in de verschillende wijken op te ruimen. 

Piet van der Sleen, oud directeur van basisschool ‘De Werkschuit’, die ook van de partij is, merkt op dat de hoeveelheid zwerfvuil met een klein beetje goede wil sterk is te reduceren. ,,Als mensen oud papier aan de weg zetten, is dat natuurlijk een goede zaak, maar vaak zie je dat er ook papier wegwaait. Met iets anders inpakken voorkom je dat. Dat geldt ook voor kliko’s; die moet je goed afsluiten. Dat zijn kleine dingen die je snel over het hoofd ziet.” 

Zijn metgezel, Monique van den Hoek, valt hem bij: ,,En men moet ook de moeite nemen om afval in een openbare prullenbak te gooien of mee te nemen naar huis.” Met dat ze het zegt, wijst ze op sigarettenpeuken die op straat liggen. ,,Daarvan belanden er jaarlijks miljoenen op straat”, zegt ze. ,,Als er een peukentegel is, gooi ze dan daarin. Filters van sigaretten vallen trouwens onder chemisch afval.” 

De gemeente laat weten dat er contact is met de supermarkten en de horeca over het voorkomen van zwerfvuil. Ook wordt er op de scholen voorlichting gegeven.

Monique van den Hoek en Piet van der Sleen: ,,Kinderen vroeg wegwijs maken
Na de gedane arbeid was het tijd voor een heerlijke lunch.
Overzicht van de resultaten van de Landelijke Opschoondag 2021
advertentie
advertentie