Teleurstelling, de cadeautjes voor de wintermarkt moeten weer worden uitgepakt.
Teleurstelling, de cadeautjes voor de wintermarkt moeten weer worden uitgepakt. Ali van Vemde

Geen wintermarkt op het Prinsenplein

23 november 2021 om 11:34 Activiteiten

LANGBROEK Het leek dit jaar echt weer te kunnen. Met meer aanmeldingen dan ooit tevoren voor kramen op de gezellige en sfeervolle Wintermarkt bij het Dorpshuis. Op 27 november zou de markt worden gehouden, maar afgelopen week heeft de organisatie toch moeten besluiten om het niet door te laten gaan.

door Ali van Vemde

Bij het Dorpshuis vertelt Sija van Ee, één van de organisatoren, over de Wintermarkt. Nadat het besluit is genomen om de markt niet door te laten gaan, zijn ze deze middag druk bezig met het uitpakken van de cadeautjes die in de kerstboom gehangen zouden worden. Dit jaar geen kerstboom in het Dorpshuis. Wel zal er op 6 december op het Prinsenplein een boom worden geplaatst. Juist in deze tijd snakken mensen naar sfeer en gezelligheid. „Het was lastig voor het bestuur en de activiteitencommissie om de beslissing te nemen de wintermarkt niet door te laten gaan, maar eigenlijk is er geen keuze. Het is voor ons niet mogelijk om de veiligheid voor de bezoekers te garanderen, het is te massaal. Toezicht bij iedere kraam kan nu eenmaal niet en zo kunnen we de anderhalve meter afstand niet garanderen. Ook lopen de bezoekers vaak even naar binnen voor koffie of warme chocolademelk. Bij SVL mogen ook geen toeschouwers bij de wedstrijden, dan zou het raar zijn als wij wel deze markt organiseren. Al is het buiten, toch lopen veel mensen ook naar binnen. De anderhalve meter afstand bewaren is hierbij niet mogelijk.” Het programma was al rond, er zouden zo’n 25 kramen op de markt staan, meer dan ooit tevoren. Ook de lampionnenoptocht kan helaas niet doorgaan. „Misschien is het mogelijk om volgend jaar iets extra’s te doen, bijvoorbeeld in het voorjaar.”

Ook voor het Dorpshuis is het een lastige tijd. Veel activiteiten moesten worden afgezegd. Nu het er op leek dat er weer iets meer zou kunnen, is een mooi feestprogramma gemaakt. „Maar na de bekendmaking van de aangescherpte coronamaatregelen is het toch onmogelijk gebleken om nog iets te organiseren. De activiteiten overdag kunnen nog wel doorgaan, maar om 20.00 uur moeten we de deuren van het Dorpshuis sluiten” vertelt Anton Versteeg. „Wel hebben we afgelopen week weer een seniorenmaaltijd kunnen organiseren. Alle deelnemers zijn gescand en gelukkig kon iedereen de goede QR code en legitimatie tonen. We hebben gemerkt dat mensen hier echt naar uit hebben gekeken.” Dat geldt ook voor de andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld schilderen, bewegen, handwerken, repaircafé en de Tussendeurtjes. „Het Dorpshuis heeft vooral ook een sociale functie. Hier is de plek waar de dorpsbewoners elkaar ontmoeten, waar ze gezamenlijk aan activiteiten kunnen deelnemen. We horen veel van mensen dat ze blij zijn dat ze er weer even uit kunnen. Zeker mensen die alleen wonen hebben daar een grote behoefte aan.”

advertentie
advertentie