Vrijwilliger Pim van Maanen is klaar om het eten te bezorgen.
Vrijwilliger Pim van Maanen is klaar om het eten te bezorgen. Ali van Vemde

Ouderen blij met maaltijd van Tafeltje Dekje. Word jij ook vrijwilliger?

Maatschappelijk

COTHEN Bij Catering De Witte is het op deze dinsdagochtend een gezellige drukte. De kok is hier bezig met het bereiden van een gezonde en lekkere maaltijd. Een soepje, aardappelen of rijst en groente, een stukje vlees, het ziet er heerlijk uit. Zodra het eten is bereid worden de bakjes volgeschept en klaargezet. Eén van de vrijwilligers, Pim van Maanen komt aanrijden en laadt de etensbakjes in zijn auto. Daarna snel op pad, zodat de ouderen in Langbroek de maaltijd ook echt warm in ontvangst kunnen nemen en direct kunnen eten.

door Ali van Vemde

Om ervoor te zorgen dat alle maaltijden op tijd worden bezorgd in Cothen en Langbroek zijn vrijwilligers nodig. Hier wordt dit gecoördineerd door Stichting Binding. Vrijwilligers helpen bij het scheppen of dragen zorg voor de bezorging. Om deze mensen, die zich hier met hart en ziel voor inzetten, te helpen, zijn er meer vrijwilligers nodig. Veel tijd kost het niet, maar veel ouderen worden hier gelukkig door gemaakt.

POSITIEVE REACTIES Zo ook Pim van Maanen. Sinds eind vorig jaar is hij vrijwilliger en brengt hij op dinsdag de maaltijden aan huis. „Het is dankbaar werk,” vertelt hij. „Je merkt dat veel mensen er echt op zitten te wachten. Soms staan ze al bij de deur. Je komt toch vaak bij dezelfde mensen, al komt het ook voor dat mensen maar even gebruik maken van deze maaltijdservice, bijvoorbeeld bij ziekte. Af en toe moet je nog een keer bellen of kloppen, bijvoorbeeld als ze voor de televisie zitten, maar meestal wordt de deur direct open gedaan.” Veel tijd voor een uitgebreid gesprek is er niet omdat de maaltijden zo snel mogelijk bezorgd moeten worden, maar het is toch altijd een speciaal momentje waar naar wordt uitgekeken. Van Maanen doet het graag: „Het is leuk om te doen. De reacties die we krijgen zijn vaak heel positief. De mensen vinden het erg lekker.” Naast zijn vrijwilligerswerk voor Tafeltje-Dekje rijdt Van Maanen ook voor de belbus in Doorn.

VRIJWILLIGERS NODIG Van Maanen zou graag zien dat meer mensen zich aanmelden als vrijwilliger bij Tafeltje Dekje. „Nu hebben we een probleem als een vrijwilliger ziek is of op vakantie gaat. Daarom zou het fijn zijn als dit opgevangen kan worden.” Heel veel tijd hoeft het niet te kosten. „Zodra de bakjes klaar staan laad ik ze direct in de auto en ga ik rijden.” Het bezorgen van de maaltijden gebeurt aan het eind van de ochtend. Tafeltje-Dekje bezorgt de maattijden bij mensen die daar op dat moment zelf niet voor kunnen zorgen. Dat kan tijdelijk zijn, maar ook voor een langere periode. De vrijwilliger die de maaltijden rond wil brengen, moet de beschikking hebben over een auto. Voor de gereden kilometers is een vergoeding beschikbaar. Toch helpen, maar geen auto ter beschikking, dan is de hulp ook heel erg welkom bij het scheppen van het verse bereide eten in bakjes. 

Voor meer informatie of aanmelden bij Tafeltje Dekje kan contact worden opgenomen met Ellen van Cooten, telefoonnummer 06 42525111.

In de keuken bij Catering De Witte wordt de maaltijd bereid. Rechts op de foto Pim van Maanen.
advertentie
advertentie