De nieuwe moderne uitstraling van de Open Hof.
De nieuwe moderne uitstraling van de Open Hof. Ali van Vemde

Rondleiding in de vernieuwde Open Hof

26 oktober 2021 om 08:35 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE De Open Hof heeft een ware metamorfose ondergaan. Van een verouderd interieur is de ruimte nu helemaal ingericht voor deze tijd. Dat maakt het ook geschikt voor meerdere activiteiten en dat is precies wat er gaat gebeuren. In dit monumentale pand was in het verleden een school, de botermarkt, het badhuis en het consultatiebureau. Nu is het al jaren het kerkelijk centrum.

door Ali van Vemde

Kerkrentmeesters Jan Oechies en Harry Mauritz vertellen enthousiast over de geschiedenis van het pand. Het is tegen de kerk aangebouwd en rust deels op de fundamenten van het afgebrande koor van de kerk. „Vanaf 1986 kreeg het gebouw de naam ‘Open Hof’ en in 2013 is het gebouw een gemeentelijk monument geworden. De ruimte is vooral gebruikt ter ondersteuning van de kerk. Hier is het kerkelijk centrum en het leerhuis, maar het wordt ook gebruikt als rouwcentrum.” 

RENOVATIE Omdat het pand heel hard toe was aan vernieuwing, is er goed over nagedacht waar het aan moet voldoen. ,,Het was oubollig, ongezellig en niet meer van deze tijd. Samen hebben we een plan gemaakt en gekeken wat er gedaan moest worden. Wat we vooral wilden is een functionele ruimte. Hier hebben we geld voor vrijgemaakt en er is een projectgroep gestart. De opdracht was te kijken wat haalbaar en wenselijk is en het moest op korte termijn te realiseren zijn. Professionals, zoals een interieuradviseur en aannemer, werden ingeschakeld maar er is ook heel veel zelf gedaan. Gemeenschappelijk hebben we hieraan gewerkt en binnen enkele maanden is het gerealiseerd.”

.

VOOR WIJKSE BEVOLKING Het uitgangspunt is geweest dat de kerk en de Open Hof niet alleen voor de kerkgebruikers zijn, maar voor de hele Wijkse bevolking. ,,Hier is het middelpunt van de Wijkse samenleving. Scholen vierden hier vroeger kerstfeest en zo kunnen er veel meer activiteiten plaatsvinden. Burgerlijke huwelijken kunnen hier worden gesloten, maar het is ook zeer geschikt voor bruiloften, recepties, feestjes, vergaderingen, bedrijfspresentaties of bijvoorbeeld modeshows. De keuken is uitgebreid, zodat ook op dit gebied veel mogelijk is. Boven zijn nog twee ruimtes voor cursussen kunnen worden gegeven. De audiovisuele mogelijkheden zijn er en er is een goede muziekinstallatie. Bijeenkomsten in de kerk kunnen ook worden gestreamd in de Open Hof.”

OPEN HUIS Op vrijdag 29 oktober wordt de ruimte officieel geopend en wordt de Open Hof gepresenteerd en overgedragen aan de gemeentes. Alle kerken zijn hiervoor uitgenodigd. Op zaterdag 30 oktober is iedereen van harte welkom tussen 16.00 en 18.00 uur bij het Open Huis. ,,We geven dan graag een rondleiding en geven informatie over de mogelijkheden. Als kerk willen we een raam zijn naar de wereld toe en dat willen we uitstralen. Het is jammer als de kerk en Open Hof een groot deel van de week niet worden gebruikt. Dat moet anders.” Voor informatie: beheer@grotekerk-wijkbijduurstede.nl.

Open Hof is voorzien van alle moderne apparatuur.
advertentie
advertentie