De vergeten opgraving bij Kasteel Duurstede in de Tweede Wereldoorlog nu opgegraven - Wijks Nieuws | Nieuws uit de regio Wijk bij Duurstede

De vergeten opgraving bij Kasteel Duurstede in de Tweede Wereldoorlog nu opgegraven

1 okt, 09:53 Historie
Rijksdienst Cultureel Erfgoed
Gravure van Jan van Vianen uit 1700, kasteel in welstand en ruïne
Gravure van Jan van Vianen uit 1700, kasteel in welstand en ruïne

WIJK BIJ DUURSTEDE Op het terrein van Kasteel Duurstede zijn in de jaren 1943, 1944 en 1945 opgravingen gedaan. Pas nu, ruim 75 jaar later zijn de opgravingsresultaten gepubliceerd. Jan van Doesburg, specialist archeologie middeleeuwen en nieuwe tijd van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, heeft dit onderzoek verricht. Zijn volledige artikel over het onderzoek naar de opkomst en ondergang van Kasteel Duurstede is te lezen op www.cultureelerfgoed.nl

Bij de analyse zijn verschillende nieuwe zaken aan het licht gekomen. In zijn publicatie licht Van Doesburg er twee uit:

Als eerste komt naar voren dat er onder moeilijke omstandigheden is opgegraven. Het was oorlogstijd en er was een tekort aan menskracht, benzine en opgravingsmaterialen. De aanleiding voor de opgravingen was een voorgenomen restauratie van de hoofdburcht. Er werd opgegraven door mannen die te oud waren voor dwangarbeid. Jaap Renaud van het Nederlandse kastelenonderzoek leidde het onderzoek, maar kon niet altijd aanwezig zijn. Het graafwerk gebeurde met scheppen. In dat eerste jaar werden meer dan 35.000 kruiwagens grond en puin verzet. Om er voor te zorgen dat de vondsten niet werden verkocht, kregen de mannen een grati..

Mis niks, lees alles van Wijk bij Duurstede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Wijk bij Duurstede en omliggende plaatsen met Wijks Nieuws. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Wijks Nieuws lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Wijk bij Duurstede.

PREMIUM
Afbeelding
Overig Op pad met de gids: In Zeist kon je goed jagen én fruit eten
PREMIUM
Afbeelding
Overig Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Wie was Jacob B?; dystopische roman van John Beringen
PREMIUM
Afbeelding
Historie De Kromme Rijn vertelt; zorg voor de Lekdijk door de eeuwen heen
PREMIUM
Afbeelding
Overig Op pad met de gids: Forteiland als thuisbasis voor planten en dieren
PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer Deze zomer nog geen motorverbod op de Lekdijk