Het Molentje met recht het woonhuis van de familie Kroon
Het Molentje met recht het woonhuis van de familie Kroon Comité Open Monumentendag

Open Monumentendag in Cothen

24 augustus 2022 om 08:50 Achtergrond

COTHEN Op zaterdag 10 september is het Open Monumentendag. Zo kan in Cothen een bezoek worden gebracht aan de tuin van Kasteel Rhijnestein waar reenactors het leven van toen uitbeelden. Oog molen Oog in’t Zeil is open voor bezoekers. Bijzonder dit jaar is de openstelling van het pand aan de Dorpsstraat 55, naast Het Molentje. De bewoners laten u graag dit bijzondere huis zien.

Naast het bekijken van de woning zal dr. Kees Vernooy een presentatie verzorgen over Het Molentje aan de Dorpsstraat en voormalig Hotel De Kroon aan de Kerkdwarsweg 1-3. Hij gaat in op de geschiedenis van de beide panden onder de titel: Twee monumentale panden nader bekeken. Wanneer zijn ze gebouwd, verbouwd en wie waren de eigenaren? Welke activiteiten vonden er plaats? Kortom: wat weten we van de geschiedenis van de genoemde panden. De presentaties zullen worden gegeven om 10.30 en 14.00 uur in de PKN kerk op de Brink. WijksNieuws nam alvast een kijkje aan de Dorpsstraat 55en sprak daar met de familie Kroon.

FIJN HUIS Toon en Jacqueline Kroon wonen sinds 2017 in dit bijzondere huis naast Het Molentje. Regelmatig hebben ze gasten, want ze zijn ook een ‘Vrienden op de fiets’ huis „Oorspronkelijk woonden we in Wassenaar,. Later zijn we gaan wonen in Dalen bij Coevorden, maar vanwege de familie wilden we centraler wonen. Fietsen en wandelen doen we graag en dat kan hier prima. Ook de bushalte en winkels zijn vlakbij. Eerst hebben we andere huizen bekeken in de omgeving en bij toeval kwamen we dit huis tegen. Voor ons beide stond deze op nummer 1. We zitten hier mooi vrij, al kan de Dorpsstraat wel druk zijn. Dat is ook wel gezellig, voor ons is het niet storend.” In de gezellige woonkamer vallen al snel de details op. Het hoge plafond, de zitjes waar je niet op kunt zitten, de diagonaal staande luiken en schuiframen. „Niet alles is origineel,” vertellen de bewoners. „De vloer is niet origineel en ook het glas-in-lood is niet oorspronkelijk. Het fraaie plafond stopt 50cm voor het eind van de woonkamer, hier is ooit verbouwd.”

BIJZONDERE DETAILS Op Open Monumentendag stellen ze graag hun huis open voor belangstellenden. Het begint al bij de voordeur. Deze deur is een kopie van de voordeur van Het Molentje „We laten op deze dag de woonkamer, de keuken en de slaapkamer boven zien. Het achterste deel is ouder, uit 1700, maar is gedeeltelijk gesloopt en niet authentiek.” De monumentale keuken, waar vroeger het rechthuis was, bestond uit drie kamertjes. De schouw met de tegeltjes is er niet meer. Heel bijzonder is ook de bovenverdieping waar achter een deur een ruimte verborgen zit waar onderduikers hebben gezeten. De familie Kroon heeft zoveel mogelijk details bewaard, hiervoor lieten ze zich adviseren door deskundigen. Ze laten graag de details zien, zoals de gaten in de ramen waar de pinnen in moeten worden gestoken. „Wij vinden het een heerlijk huis, al zijn we een boerderij gewend.” De mooie tuin aan de achterzijde is ook onderdeel van de rondleiding. De tuin, waar vroeger het jaagpad was langs de Kromme Rijn, loopt ver door. Onder de prachtige boom is het prima verblijven.

HERBERG Vanouds stond op deze plek een herberg. Café-restaurant Het Molentje werd gebouwd in 1887 als woonhuis, na 1929 werd er een woonhuis annex herberg van gemaakt. Het pand was ooit één geheel, later is een kopie van de voordeur bij het woonhuis aan de rechterzijde geplaatst. Het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij het gastvrije echtpaar. Bijzondere verhalen over dit huis zijn er ook, zoals de dood van de dienstmaagd. Aansluitend of voorafgaand aan een bezoek is het aan te raden de lezing van dr. Kees Vernooy bij te wonen. Hij vertelt alle details over dit pand, maar ook over het voormalige Hotel De Kroon aan de Kerkdwarsweg. Dit pand stamt uit de eerste helft van de negentiende eeuw. In 1915 werd het gedeeltelijk herbouwd en was het hotel hier gevestigd. Later was aan de linkerkant een café gevestigd en rechts een bakkerij. Na de brand in het cafégedeelte in 1969 werd het gebouw ingekort om de Kerkweg te kunnen verbreden.

door Ali van Vemde

Bijzondere details in de woonkamer
De sfeervolle keuken in het voormalige rechthuis
Hotel De Kroon
advertentie
advertentie