De familie Reigersman geeft graag uitleg over de historie van het kasteel
De familie Reigersman geeft graag uitleg over de historie van het kasteel Ali van Vemde

Uniek bezoek Kasteel Rhijnestein in Cothen tijdens Open Monumentendag

1 september 2021 om 09:53 Achtergrond

COTHEN Op zaterdag 11 september is het Open Monumentendag. Eén van de opengestelde bijzondere monumenten dit jaar is Kasteel Rhijnestein. De hele dag door worden er rondleidingen gegeven door de bewoners, Frederique en Andreas Reigersman.

door Ali van Vemde

Dit jaar staat Cothen volop in de aandacht op Open Monumentendag. Naast de rondleiding door de werkplaats van de Gebrs. Van der Wielen en de lezingen door dr. Kees Vernooy in de Protestantse Kerk, kan ook een bezoek worden gebracht aan Kasteel Rhijnestein. De tuin is ieder jaar op OMD open, maar nu kan voor het eerst in de geschiedenis een kijkje worden genomen in het kasteel. Tussen 11.00 en 16.00 uur zullen rondleidingen worden gegeven door de familie Reigersman.

In verband met de huidige coronamaatregelen is het alleen mogelijk deze rondleidingen te geven in kleine groepjes, In het kasteel laten de bewoners drie kamers zien, daarnaast is er alle ruimte om vragen te stellen. Het is noodzakelijk om hiervoor te reserveren, dit kan vanaf komend weekend bij de VVV op de Markt in Wijk bij Duurstede.

„Het is leuk om zelf een toelichting te geven,” aldus Reigersman. „We laten drie kamers zien. De oudste kamer in de rechtertoren, de rode kamer en de eetkamer.” De oudste kamer, de huidige woonkamer, is vroeg 14e-eeuws en werd aangepast in de 17e eeuw. De toegangsdeur naar deze kamer was toen de ingang van het kasteel. Rondom het kasteel was water en via een brug kon het kasteel worden bereikt. „Het kasteel is bijna 200 jaar in onze familie,” vertelt Frederique. „Mijn voorouders hebben in de 19e eeuw het middendeel en de linkertoren aangebouwd. In het verleden was het bewonen van het kasteel heel anders dan nu. Door een groep van mensen die hier werkten in het huis en de tuin was het meer een bedrijf dan een woonhuis.” Sinds enkele jaren bewoont de familie Reigersman het kasteel en is er heel veel werk verzet. „De eetkamer wordt veel gebruikt bij speciale gelegenheden, zoals Kerst. De rode kamer is voor bijzondere momenten en grote ontvangsten.”

Tijdens de renovatie doet de familie steeds opnieuw ontdekkingen. Zo werden er op de bovenverdieping schietgaten ontdekt. De kelder was te bereiken via een gat in de vloer met een houten ladder. Deze werd gebruikt als opslagruimte, maar in de middeleeuwen ook als gevangenis. De woontoren werd in die tijd gebruikt als er gevaar dreigde vanuit de bisschop van Utrecht. Gewoond werd er in het trapgevelhuis dat erachter stond. De familie kocht het kasteel in 1827, waarna het kasteel in 1873 werd uitgebreid. Het woonhuis werd afgebroken.

In de tuin en de keuken van Kasteel Rhijnestein zullen tijdens Open Monumentendag verhalen uit de vorige eeuw zicht- en hoorbaar zijn. Een plek van samenkomst, waar iedereen meedoet en erbij hoort in het leven in en rond het kasteel. Er wordt samen gewassen, gespeeld, geschrobd, gepraat en gekookt. Een vrolijk en theatraal gebeuren, georganiseerd door Stichting De Inrichting, met twaalf spelers onder regie van Ruth Schreuder.

De afgelopen jaren is er al heel veel werk verzet. Heel veel spullen van generaties boven hen moeten nog worden uitgezocht. „De kunst is om het mooie en bijzondere te blijven zien. Je moet er van kunnen genieten, het is dan ook leuk als er weer een kamer klaar is of een klus is geklaard.” Ook de tuin krijgt de aandacht. Het plan ligt klaar voor de nieuwe beplanting en het terugbrengen van de tuin in oude staat. Veel bomen zullen de komende jaren moeten worden vervangen. De tuin in Engelse landschapsstijl en de strakkere Franse stijl langs de Rijn zijn zeker een bezoek waard. Ook erg leuk is het om met de Krommerijnder vanaf Kasteel Rhijnestein langs de werkplaats van de Gebrs. Van der Wielen te varen tot aan het sluisje.

In verband met de huidige coronamaatregelen kunnen waarschijnlijk niet alle geplande activiteiten tijdens OMD doorgaan. Zo is nu al duidelijk dat de Vikingmarkt op de Mazijk in Wijk bij Duurstede komt te vervallen. Volgende week in ‘t Groentje en op WijksNieuws.nl het volledige programma van Open Monumentendag 

Kasteel Rhijnestein
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie