Ab Bosman, Joost Zwaan en Jaco Rus
Ab Bosman, Joost Zwaan en Jaco Rus Ali van Vemde

Organisatie Concert in Cothen in andere handen

30 maart 2022 om 08:41 Muziek

COTHEN De organisatie van het concert op 3 april van Concert in Cothen is voor de laatste maal in handen van Joost Zwaan, Ab Bosman en Jaco Rus. De concerten gaan wel door en zullen vanaf nu worden georganiseerd door Stichting Rhijnestein.

door Ali van Vemde

Ongeveer 40 jaar geleden vonden Joost Zwaan, Ab Bosman en Jaco Rus elkaar in een gezamenlijke liefde: muziek. Rus en Bosman kenden elkaar van het ‘cursusproject’. De kerk was net gerestaureerd en aan Joost Zwaan, die altijd muziek heeft gespeeld, werd gevraagd een lezing over muziek te geven. Maar... muziek luisteren is leuker. Het begon met het uitnodigen van musici, vooral uit de kennissenkring van Zwaan. Bij voorkeur waren dit de betere amateurs. Als uitgangspunt werd genomen dat het concert voor iedereen toegankelijk moet zijn. De toegangsprijs bedroeg dan ook fl. 5,-. Geld om de musici te betalen was er niet, de musici werden in het begin beloond met een appel of peer in brons, later werd dit en prent van Joop Vegter en nog weer later een prent van Caroline Koenders. Het idee erachter was om kunst met kunst te belonen.

Wat Concert in Cothen zo bijzonder maakt is het intieme van de kerk. De akoestiek is er uitstekend voor kleine muziekgezelschappen, zoals kamermuziek, trio’s, kwartetten en kwintetten, kleinere koren en wereldmuziek. De musici komen er graag terug. Maar ook de toehoorders krijgen een warm welkom, een goed programma en een kopje koffie. Aan de musici werd gevraagd iets te vertellen over de muziek, dit resulteerde altijd in een aandachtig kerkje vol publiek.” Na het concert wordt altijd nagepraat met een drankje en hapje, dat werd verzorgd door de eega’s, „Dit is altijd zeer op prijs gesteld.” De laatste jaren is het moeilijker geworden. Muzikanten kunnen zich door de huidige omstandigheden niet meer veroorloven om gratis te spelen.

Op 20 november 1983 vond het eerste concert plaats met trio Sanssouci. Fluitspeler Piet Verwijmeren was in de jaren daarna regelmatig te horen. Het tweede concert werd gegeven door het Kromme Rijn Fluitkwartet. Bij het laatste concert dat is georganiseerd door Rus, Bosman en Zwaan zal het Fluitkwartet wederom te horen zijn. In het winterseizoen worden zo’n zes of zeven concerten gegeven. Ook de muzikanten waren in de beginjaren blij mee te kunnen spelen, omdat het peil van de opleiding een tijd slecht is geweest. „Als ze van het conservatorium kwamen hadden ze nog nooit kamermuziek gespeeld. Wij hebben gemerkt dat een enthousiaste amateurclub niet onderdoet voor een professionele.”

Enkele jaren was er subsidie van de gemeente en de Rabobank, maar omdat het geen stichting is kan dat niet meer. „We hebben lang onze muzikale broek op kunnen houden. Voor fl. 5,- lukt dat al lange tijd niet meer, de laatste jaren is de toegangsprijs € 10,-. Daarvoor krijgt de bezoeker een mooi concert met in de pauze koffie met een koekje, al heel lange tijd verzorgd door jonge dames uit het dorp.” Omdat de bezoekers op kerkbanken zitten, is het formaat van het programma afgestemd op de kerkbank. „We doen er veel aan om bezoekers aan ons te binden. Zo hebben we koffiekopjes met logo, we geven goede informatie en zorgen voor een leuke vormgeving van de jaarfolder. Dit werd verzorgd door Buro Boru (Bosman en Rus). Zwaan verzorgt de uitgebreide informatie over de concerten. We krijgen hier altijd leuke reacties op. Sinds 2001 staat alle informatie over de concerten op de website www.concertincothen.nl In het begin kregen belangstellenden brieven thuisgestuurd, nu zijn dat er nog maar vijftien of zestien. De rest wordt verzonden per e-mail.

Aan het begin van het concert is vaak de canon van Concert in Cothen te horen. Aan de spelende musici wordt gevraagd een eigen interpretatie te geven van ‘Neemt mij in der hand’ van Valerius. Iedere muzikant geeft daar een eigen invulling aan door een eigen bewerking of door mensen in groepen mee te laten zingen. Dat doen ze met veel plezier en kundigheid. Van ieder concert wordt een cd gemaakt voor de muzikanten om het nog eens terug te luisteren.

Wat Zwaan, Bosman en Rus wel jammer vinden is dat het nooit gelukt is om een jonger publiek te bereiken. Wat ook opvalt is dat er maar weinig bezoekers zijn uit Cothen. Vanuit het hele land komen mensen de concerten in Cothen bijwonen, maar weinig uit het dorp zelf. Toch kijken de drie organisatoren terug op prachtige jaren. Mooie herinneringen, mooie ontmoetingen en vooral heel veel muziek.

Het concert met het Kromme Rijn Fluitkwartet vindt plaats aanstaande zondag in het PKN kerkje op de Brink. Het concert begint om 13.00 uur. Rus, Bosman en Zwaan geven vanaf nu de organisatie uit handen aan Stichting Rhijnestein. „De leeftijd gaat meespelen. Het ging al die jaren zo goed met ons drieën dat we het concept niet wilden veranderen en hebben besloten te stoppen. Nu gaan we naar de concerten als luisteraar.”

advertentie
advertentie