Het verhaal achter de omschakeling van reguliere varkenshouderij naar biologisch in Bunnik: een flinke stap - Wijks Nieuws | Nieuws uit de regio Wijk bij Duurstede

Het verhaal achter de omschakeling van reguliere varkenshouderij naar biologisch in Bunnik: een flinke stap

5 jul, 08:00 Achtergrond
Agnes Corbeij
Wim van Vulpen schakelt om van een regulier varkenshouderijbedrijf met 750 zeugen en 1600 vleesvarkens naar biologisch, met 80 zeugen en 600 vleesvarkens.
Wim van Vulpen schakelt om van een regulier varkenshouderijbedrijf met 750 zeugen en 1600 vleesvarkens naar biologisch, met 80 zeugen en 600 vleesvarkens.

BUNNIK Van een moderne varkenshouderij gaat Wim van Vulpen naar een biologisch bedrijf, met minder dan een derde van het aantal dieren. De omschakeling is uit noodzaak geboren, maar ook hoopt Wim met een biologisch bedrijf bij te dragen aan een verbeterd imago van de reguliere varkenshouderij in Nederland.

door Agnes Corbeij

Wim van Vulpen groeide op in Houten, aan de Molendijk. Daar hadden zijn ouders een gemengd bedrijf. In 1994 verhuisde hij naar de Achterdijk in Bunnik, zijn vader werd wegens nieuwbouw uitgekocht. Wim werkte tien jaar lang bij landbouwmechanisatiebedrijf Hoogendoorn, maar besloot toch varkenshouder te worden. ,,Voor en na mijn werk ging ik toch altijd nog even de stal in. Dat zit in me.”

TIEN JAAR Aan de Achterdijk wilde Wim meteen uitbreiden, om zijn bedrijf toekomstbestendig te maken. Op een vergunning moest hij echter lang wachten. ,,Er kwam veel weerstand vanuit milieuactivisten. Daardoor heb ik tien jaar moeten wachten met verbouwen. Uiteindelijk is dat misschien wel mijn redding geweest, want in die tijd i..

Mis niks, lees alles van Wijk bij Duurstede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Wijk bij Duurstede en omliggende plaatsen met Wijks Nieuws. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Wijks Nieuws lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Wijk bij Duurstede.

PREMIUM
Afbeelding
Overig Op pad met de gids: In Zeist kon je goed jagen én fruit eten
PREMIUM
Afbeelding
Overig Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Wie was Jacob B?; dystopische roman van John Beringen
PREMIUM
Afbeelding
Historie De Kromme Rijn vertelt; zorg voor de Lekdijk door de eeuwen heen
PREMIUM
Afbeelding
Overig Op pad met de gids: Forteiland als thuisbasis voor planten en dieren
PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer Deze zomer nog geen motorverbod op de Lekdijk