Kleine Kernen Doen het Zelf 5: de rol van de gemeente verandert snel

8 jun, 08:30 Politiek
Agnes Corbeij
De democratie verandert, waarbij de input van inwoners steeds belangrijker wordt.
De democratie verandert, waarbij de input van inwoners steeds belangrijker wordt.

REGIO Burgerparticipatie is overal in Nederland een hot item. Burgers zijn mondiger geworden, willen bij plannen betrokken worden en laten het weten als het ze niet bevalt. Dit merken ook de gemeenten Bunnik, Wijk bij Duurstede en Houten. Een interview met twee wethouders en een burgemeester over wat de rol van de gemeente is in deze transitie.

door Agnes Corbeij  

Kees van Dalen is sinds april 2010 wethouder voor het CDA in Houten en gaat nu met pensioen. ,,Burgerparticipatie was hét onderwerp van de laatste vier jaar van mijn wethouderschap.” In Houten speelde dit thema hoog op rondom de Ruimtelijke Koers en vele andere ruimtelijke plannen. Van Dalen: ,,Inwoners zijn mondiger geworden en dat is niet per se makkelijker.” 

Wil Kosterman is sinds mei 2014 wethouder in Wijk bij Duurstede. Zij sluit hierbij aan. ,,De burger laat zich niet meer monddood maken, zij eist een plek aan tafel. Het is van groot belang om te bekijken wat het betekent om naar de burger te luisteren.” Ruud van Bennekom trad eind 2018 aan als burgemeester van de gemeente Bunnik. ,,Op alle beleidsterreinen speelt de burg..

Mis niks, lees alles van Wijk bij Duurstede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Wijk bij Duurstede en omliggende plaatsen met Wijks Nieuws. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Wijks Nieuws lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Wijk bij Duurstede.

PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer Bloemen graffiti fleurt fietstunnel Cothen op
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Markering wandeltocht Santiago de Compostella Utrecht-Wijk bij Duurstede
PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu Werkgroep Kromme Rijn-corridor presenteert landschapsvisie voor buitengebied tussen Utrecht, Bunnik, Zeist, Driebergen en De Bilt
PREMIUM
Afbeelding
Overig Overlast door verwarde personen groeit ook in provincie Utrecht
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Natuurorganisaties eisen verhoging waterpeil Overlangbroek en Kolland, desnoods via de rechter
PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu 1542 handtekeningen tegen zonneveld aan de Kapelleweg in Cothen, met reactie van wethouder Kosterman