Tua en Irina doen het werk bij de hospice met hart en ziel
Tua en Irina doen het werk bij de hospice met hart en ziel Ali van Vemde

Een mooi afscheid bij Hospice Duurstede

30 december 2021 om 09:26 Achtergrond

WIJK BIJ DUURSTEDE Hospice Duurstede is niet meer weg te denken. In het sfeervol ingerichte pand, waar in het verleden de huisartsenpraktijk was gevestigd, kunnen mensen nu op een fijne en rustige manier afscheid nemen van het leven. Er zijn drie kamers, waarvan één noodkamer voor respijtzorg. Twee van de zestig vrijwilligers, Irina Nijhoff en Tua Roose, vertellen over hun werk bij de Hospice, maar ook over de voldoening die het hen geeft.

door Ali van Vemde

Irina Nijhoff is al een jaar of tien vrijwilliger, vanaf het begin, Tua Roose inmiddels drieënhalf jaar. Beide hebben hun eigen redenen om dit werk te doen, vanuit hun achtergrond en ervaring. „Op deze manier kun je iets terugdoen voor een ander. Alle vrijwilligers zijn erg maatschappelijk betrokken. Het zorgen zit in je. Zodra je je hebt aangemeld als vrijwilliger krijg je eerst een cursus, zodat duidelijk is wat het werk inhoudt. Dat is zowel fijn voor de hospice als voor de vrijwilliger, het helpt om er goed over na te denken of dit bij je past.” Het is belangrijk dat mensen zich hier thuis voelen. „Vaak komen onze gasten vanuit een ziekenhuissituatie en dan is het hier heel anders. Onze gast wordt hier ‘s ochtends niet vroeg wakker gemaakt, maar bepaalt zelf hoe hij of zij de dag wil invullen. Wij proberen zoveel mogelijk aan die behoefte en wensen te voldoen. Mocht de gast bijvoorbeeld in de zomer naar buiten willen, dan rijden we het bed naar buiten. Meestal is het voor de toekomstige gast een emotionele stap om naar de hospice te gaan, maar de rust en de aandacht wordt erg gewaardeerd. Hier vinden ze een rustige plek waar bezoek kan komen wanneer ze maar willen.”

HUISHOUDEN „Onze taak is om er vooral te zijn voor onze gasten en te kijken waar behoefte aan is. Dat kan iedere dag anders zijn, een praatje maken is soms al genoeg. Mensen komen hier vanuit het ziekenhuis of vanuit een thuissituatie als verzorging thuis niet meer mogelijk is. Wij assisteren de thuiszorg bij de verzorging. Het is eigenlijk met elkaar een huishouden runnen. Heel erg genoeglijk is bijvoorbeeld het samen eten in de keuken. De contacten onder gasten zijn heel verrassend en mooi. Iedere avond wordt er gekookt en als het kan samen gegeten. Het is fijn om te zien dat er een band ontstaat.” De behoeftes zijn bij iedere gast verschillend. Sommigen hebben weinig bezoek, anderen veel. Vaste regels zijn hier niet voor, we houden zoveel mogelijk rekening met de wensen van de gast.

COÖRDINATIE De coördinator zorgt voor continuïteit in het rooster „We hebben enorm veel waardering voor het werk dat onze coördinator, Maureen Brouwer,  doet. We overleggen met elkaar, er is altijd een luisterend oor. Zij ziet al in het eerste gesprek hoe je er tegenover staat. Een open blik is belangrijk. Maar ook is Maureen er voor je als je even iets kwijt moet, zo wordt het zware er een beetje af gehaald.” De cursus die de vrijwilligers krijgen is intensief en confronteert je ook met persoonlijke dingen. „Er wordt je een spiegel voorgehouden.”

CORONA In coronatijd is het ook bij de Hospice anders. „Ook hier mogen maar twee mensen op bezoek, al werd dit bij stervenden wat minder streng gehandhaafd. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt en dat werkt goed voor ons. Bij de eerste lockdown waren er minder vrijwilligers beschikbaar, maar we zijn de tijd goed door gekomen, al was het soms moeilijk.Voor ons ia het het meest lastig dat we een mondkapje op en handschoenen moeten dragen. Dat maakt het voor de gast moeilijker om ons te kunnen verstaan en even je hand vast te houden.. In plaats van een dienst van vier uur werd nu een dienst van vijf uur gedraaid. Het is fijn dat we altijd een beroep kunnen doen op thuiszorg. Ook is het prettig dat er altijd twee vrijwilligers aanwezig zijn, zo kun je altijd op iemand terugvallen en elkaar helpen. Tot nu toe zijn we deze nare periode goed doorgekomen en heeft niemand hier corona opgelopen. Iedereen zet de schouders eronder, de bereidwilligheid is groot. ”

VRIJWILLIGERS Iedere dag zijn er acht vrijwilligers beschikbaar, 56 per week. Onder deze vrijwilligers zijn acht mannen, daar zijn ze blij mee. Vakanties en ziekte wordt onder elkaar opgevangen. De contacten tussen de vrijwilligers zijn prima, er is zelf sinds kort een loopgroepje. „Je leert elkaar zo op een andere manier kennen en daar genieten we erg van. We wandelen stevig door en gaan echt de klei in.” Door corona is het helaas niet mogelijk om met de hele groep vrijwilligers bij elkaar te zijn, het loopgroepje is een mooi alternatief.

Het is te merken dat Irina en Tua het werk met hart en ziel doen. „Je hoopt dat je zelf ook zo geholpen wordt als het zover is. Maar soms is het ook confronterend , want het kan ook zijn dat je buurman hier komt te liggen. Voor ons is dat geen probleem, maar dat kan voor anderen wel lastig zijn, ook voor de gast. Dan overleggen we en kunnen we eventueel ‘uitroosteren’. Als je hier al wat langer werkt, merk je dat je er beter mee om leert gaan.”

Vrijwilligers zijn heel erg welkom. Interesse, neem dan contact op met Hospice Duurstede. Dat kan per e-mail coördinator@hospiceduurstede.nl

advertentie
advertentie