Amateur-archeologen op zoek naar de Limesrivier bij Wijk bij Duurstede - Wijks Nieuws | Nieuws uit de regio Wijk bij Duurstede

Amateur-archeologen op zoek naar de Limesrivier bij Wijk bij Duurstede

7 nov, 09:35 Historie
Gerben Joustra (AWN)
Sanering bij de Veldpoortbrug in 1999
Sanering bij de Veldpoortbrug in 1999

WIJK BIJ DUURSTEDE Oude rivierlopen en woongronden, de AWN-groep (Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie) Wijk bij Duurstede doet er al jaren onderzoek naar. De amateur-archeologen spelen een steeds grotere rol in het onderzoek. Aan de hand van boringen en het dateren van monsters kan steeds beter worden worden vastgesteld hoe oud het is. Als deze oude rivierlopen eenmaal in kaart zijn gebracht kan veel beter worden vastgesteld waar de bewoonde plaatsen waren op de oevers van toen. Het mooiste zou natuurlijk zijn als er ook een stuk wordt gevonden van de Romeinse Rijn, de grensrivier. Op deze manier zou ook het oudste, door mensen gemaakte wegdek kunnen worden gevonden, de Limes.

Gerben Joustra doet al vele jaren onderzoek met een groepje enthousiaste vrijwilligers. „Tegenwoordig werken we meer samen met een groep uit Tiel. Deze groep bestaat al 40 jaar,” vertelt hij. „Zij zoeken niet specifiek naar de grens van de Rijn en de Limes, daar houden wij ons wel vooral mee bezig.” Joustra is inmiddels op een leeftijd dat het zoekwerk voor hem een keer gaat stoppen, maar hij hoopt natuurlijk dat er voor die tijd er een doorbraak komt. „Gelukkig is het wel zo dat er langzamerhand meer waardering komt voor ons werk.”

ZOEKEN GAAT DOOR Volgend jaar zal de afsluiting van de Kromme Rijn worden herdacht. „Met Hoogheemraadschap Strichtse Rijnlanden heb ik contact gehad en gevraagd waar precies de afsluitdam is. ..

Mis niks, lees alles van Wijk bij Duurstede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Wijk bij Duurstede en omliggende plaatsen met Wijks Nieuws. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Wijks Nieuws lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Wijk bij Duurstede.

PREMIUM
Afbeelding
Overig Op pad met de gids: In Zeist kon je goed jagen én fruit eten
PREMIUM
Afbeelding
Overig Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Wie was Jacob B?; dystopische roman van John Beringen
PREMIUM
Afbeelding
Historie De Kromme Rijn vertelt; zorg voor de Lekdijk door de eeuwen heen
PREMIUM
Afbeelding
Overig Op pad met de gids: Forteiland als thuisbasis voor planten en dieren
PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer Deze zomer nog geen motorverbod op de Lekdijk