Leden van de Wieler Toer Club Cothen vlak voor één van hun wekelijkse tochten.
Leden van de Wieler Toer Club Cothen vlak voor één van hun wekelijkse tochten. John Beringen

Lek en Lingetocht van 40 jarige WTC Cothen

Wielrennen

COTHEN Dit jaar vieren de leden van Wieler Toer Club Cothen het 40-jarig bestaan van hun vereniging. En voor iedereen die van toerfietsen houdt, organiseren zij op Paaszaterdag 16 april weer hun jaarlijkse ‘Lek en Lingetocht’.

door John Beringen

Voorzitter Harm Stokman vertelt er meer over. ,,We zijn heel blij dat we dit jaar weer van start kunnen gaan, want door de corona hebben we de tocht twee keer moeten overslaan. Voor alle toerfietsers die uit of naar Cothen komen, hebben we een prachtige tocht langs de rivieren de Lek en de Linge kunnen uitzetten. De tocht gaat als altijd over de prachtige landelijke wegen van het rivierengebied. Maar behalve dat, is er dit jaar grote kans dat de tocht extra wordt opgefleurd door de fruitbomen die in bloei staan. Dit is de kers op de taart van deze toertocht die ook zonder bloesem al als heel mooi aangeschreven staat bij onze deelnemers.”
 

DE TOCHT De Lek en Lingetocht is een officieel door de Nederlandse Toer Fiets Unie erkende toertocht en staat bij deze organisatie in de top tien van toertochten. Er kan gekozen worden uit 3 afstanden: 40 km, 75 km en 110 km. De 75 en 110 km routes zijn duidelijk met pijlen aangegeven. Bij de 40 km route is dit deels het geval, maar iedere deelnemer krijgt een duidelijke routebeschrijving waarmee de route eenvoudig gevolgd kan worden. Voor alle afstanden geldt dat er eerst bij Wijk bij Duurstede met de veerpont de Lek wordt overgestoken. Aan de overkant van de Lek gaat de route via rustige Betuwewegen richting Buren. Hier keert de 40 km route om en gaat deze via Zoelmond weer terug naar Wijk bij Duurstede en Cothen. De 75 en 110 km route gaat richting Geldermalsen. Vanaf hier gaat de route langs de Linge richting Leerdam. Bij Asperen splitsen de twee afstanden. De 75 km route gaat via de Acquoyseweg richting Culemborg. De 110 km route gaat verder langs de Linge richting Arkel. Bij Arkel gaat men via Leerbroek en Schoonrewoerd de Diefdijk op en via het Culemborgseveld door Zoelmond en Ravenswaaij terug naar Wijk bij Duurstede en Cothen. Alle routes gaan grotendeels over autoluwe wegen en fietspaden. 

CONTROLES EN STARTTIJDEN Op de 75 km tocht komt men onderweg éénmaal en tijdens de 110 km tocht tweemaal een controlepost tegen. Hier is het mogelijk om behalve de controlekaart te laten stempelen ook te genieten van een kopje koffie of een andere consumptie. De starttijden zijn voor 110 km tussen 8.00 en 9.00 uur, de 75 km tussen 8.30 uur en 9.30 uur en de 40 km tussen 8.30 uur en 10.00 uur. De kosten bedragen, al naar gelang de afstand, € 5,- of € 7,50 per persoon. NTFU-leden betalen, afhankelijk van de gekozen afstand, € 1,- of € 2,- minder. Alle deelnemers ontvangen 2 pontkaartjes voor een gratis overtocht met de veerpont van Wijk bij Duurstede. Er wordt gestart vanaf Sporthal De Rijnsloot Kersenakker 29, 3945 EH in Cothen.


ONTSPANNEN Stokman benadrukt dat bij de tocht uitsluitend gaat om ontspannen. ,,Er is geen wedstrijdelement aan de orde”, verklaart hij. ,,De gemiddelde leeftijd van onze 35 leden ligt wat hoog, we gaan dus niet jagen; niemand hoeft te presteren of sneller te zijn dan iemand anders. Gewoon rustig fietsen en genieten van wat er onderweg is te zien. En wat ook belangrijk is: we gedragen ons respectvol naar de andere weggebruikers toe.”

Voor verdere informatie: www.wtccothen.nl of de site van www.fietssport.nl.

advertentie
advertentie