Ook nu hebben de Fit Runners er weer zin in
Ook nu hebben de Fit Runners er weer zin in Ali van Vemde

Fit Runners uit Cothen doen meer dan hardlopen

21 juli 2021 om 07:35 Atletiek

COTHEN Het is woensdagavond, even voor half acht. De eerste Fit Runners verzamelen zich deze avond voor ‘t Molentje voor de laatste training voor de zomervakantie. Liselot de Bruijn en Angela Versteeg lopen mee. Liselot al acht jaar en Angela nu zes jaar. Zij vertellen dat ze iedere week met heel veel plezier sporten. Er wordt hard getraind, maar er is ook volop ruimte voor gezelligheid en een praatje. De drijvende krachten achter de Fit Runners zijn Marga Nap en Mariëtte Terlouw. Zij weten met veel creativiteit iedere les weer anders te maken.

door Ali van Vemde

„Zeker in de coronatijd was het heerlijk om te kunnen blijven sporten,” zeggen De Bruijn en Versteeg. „Je bent lekker buiten en gezond bezig. Wat deze lessen zo leuk maakt is de afwisseling. Het hardlopen wordt afgewisseld met oefeningen, zoals krachttrainingen, bootcamp of een spel. Maar ook wordt er gelet op je houding, waardoor je sneller wordt. Het leuke is dat je aan het eind van de les altijd verder hebt gelopen dan je dacht.” De lopers verzamelen zich iedere les voor de hekken van voetbalvereniging SVF om 19.30 uur. Vanaf daar gaan de lopers naar steeds wisselende locaties, dat kan zijn in Cothen, in Langbroek of in Wijk bij Duurstede.

MANNEN OOK WELKOM De deelnemers aan de hardloopgroep variëren in leeftijd. Iedereen kan meedoen. „De jongste deelnemers zijn begin 30, de oudste zijn halverwege de 50.” Het team bestaat nu vooral uit vrouwen, er heeft zich tot nu toe slechts één man aangesloten. Dat mogen er best wat meer worden. Natuurlijk zijn er niveauverschillen bij de hardlopers, maar dat wordt op een creatieve manier opgelost. „De hardlopers die sneller zijn lopen dan alvast vooruit of volgen een wat langere route. Uiteindelijk komen we elkaar dan toch weer tegen als groep.” Ook tijdens de beperkingen vanwege corona kon toch iedere week worden getraind. „We zijn toen ingedeeld in groepjes van twee, drie of vier personen en liepen op verschillende locaties. Zelf voerden we onze training uit en Marga en Mariëtte liepen door het dorp. Zo konden we elkaar blijven zien, toch een leuk uitje tijdens het thuis werken.” Iedereen loopt op haar eigen niveau. „Sommigen lopen ook wedstrijden. Er wordt voor de lopers een persoonlijk trainingsschema gemaakt, waarbij je het doel dat je wil bereiken kan opgeven.”

De combinatie van buiten zijn en inspanning maakt het zo leuk. „Het is heel goed voor je geest. Bij de Fit Runners lopen we één keer per week, maar de meeste lopen ook daarnaast nog. Via de Whatsapp groep worden ook onderling afspraken gemaakt. Bij de groepsles kan iedereen vrijblijvend aanhaken. „We hebben een gezellige groep van zo’n 15 lopers, maar we zijn geen kliek. Iedere week wordt er gelopen, ook bij slecht weer behalve bij onweer of als het glad is. Toen er sneeuw lag hebben we gewandeld. Het is altijd veilig want je loopt nooit alleen. Soms wordt er ook met de fiets meegereden, je wordt altijd in de gaten gehouden.” De lopers komen uit Cothen, Langbroek, Wijk bij Duurstede, maar ook uit Doorn. Mensen die zich aan willen sluiten zijn heel erg welkom. Dat geldt zeker ook voor mannen. „Het is leuk als er nieuwe mensen bij komen. Nu hebben we vakantie, maar over zes weken gaan we weer beginnen.” Kijk voor informatie op fitrunnerscothen.nl

De laatste les van de Fit Runners voor de zomervakantie
advertentie
advertentie