Afbeelding
J. van Loon

Eerste (ver)plantdag bij Wijk bij Duurstede van Meer Bomen Nu

6 december 2022 om 15:57 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Op 9 december gaat Meer Bomen Nu voor het eerst kansarme boompjes en struiken verzamelen in Wijk bij Duurstede. Meer Bomen Nu is een landelijke campagne om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken. Overal staan zaailingen op plekken waar ze geen kans hebben: te weinig licht, te dicht op elkaar of te dicht bij het pad. ,,Door samen aan de slag te gaan, kunnen we op oogstdagen duizenden boompjes en struiken een tweede kans geven. De verplantmethode van Meer Bomen Nu helpt klimaatverandering tegen te gaan én biedt vrijwilligers een heerlijke ochtend in de buitenlucht Doe je mee?”

De actie vindt plaats bij de groenzone langs de Geerweg in Wijk Bij Duurstede, aanvang 09.45 uur. Meld je aan: via de link 

Initiatiefnemer Marijke kreeg contact met de groenbeheerder Erik van Bentum en hij was gelijk enthousiast: ,,Wij hebben hier heel veel sleedoorn staan en die moeten er toch uit, hoe mooi is het dat deze struiken nu een tweede kans krijgen en zo de provincie vergroenen.”

IEDEREEN KAN HELPEN Iedereen kan meedoen om provincie Utrecht te vergroenen. Door te helpen verplanten, boompjes tijdelijk op te slaan of te helpen met uitdelen, boompjes van plek A naar B te brengen, of door te zelf te planten. Het enige wat je nodig hebt is een gezonde dosis enthousiasme, groenkennis geen vereiste! Dus wil je helpen of zelf bomen aanvragen? Klik hier.

Meer Bomen Nu Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEER Groen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 gaven zij al bijna een miljoen bomen en struiken gratis weg. Iedere boom maakt elk jaar honderden zaailingen. De meeste hiervan overleven het niet. Ze staan te dichtbij het pad of krijgen te weinig licht. Met vrijwilligers scheppen wij deze boompjes voorzichtig uit om ze bij boeren en burgers een tweede kans te geven. De verplantmethode is goedkoop, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Het ‘gratis’ (veelal inheemse) plantgoed is bovendien circulair, en heeft geen grondstoffen gebruikt om groot te worden maar heeft juist al een paar jaar CO2 opgeslagen. Het verplanten is dus pure klimaatwinst. Bovendien groeien zaailingen overal, als je anders leert kijken naar de natuur!

Neem voor meer informatie contact op met Marijke van der Heijden | utrecht@meerbomen.nu

advertentie
advertentie