proost op de behouden thuiskomst
proost op de behouden thuiskomst Lisette Derksen

dorestat-1 voor het eerst op zout water

8 juli 2023 om 23:13 Lokaal Deel je nieuws

Van 30 juni tot 2 juli nam vikingschip Dorestat-1 deel aan Sail den Helder. Nog nooit was het schip zo lang weg en nog nooit waren er zoveel nieuwe ervaringen. 

Via Durgerdam, Enkhuizen en den Oever ging de heenreis naar den Helder. In den Oever was de Pre-Sail, een soort feestje vooraf voor een aantal deelnemende schepen. We kregen een geweldige ontvangst en een plaats in de museumhaven. Over het Wad ging het de ochtend daarop met dertien mensen aan boord, onder vol zeil richting Texel. Het ging hard, en het plezier duurde daardoor voor de enthousiaste opstappers veel te kort. De oversteek van het Marsdiep ging in verband met tegenwind op de motor.

Ja, en den Helder was een groot feest, met ruim 200.000 bezoekers. We lagen op een prominente plaats, waar veel publiek passeerde. Allerlei mensen van diverse nationaliteiten kwamen de Dorestat-1 bewonderen. Opeens stond ook oud-burgemeester Tjapco Poppens voor onze neus. Niet wetend van onze aanwezigheid, zag hij opeens het Wijkse schip, waarin hij zelf het hamertje van Thor onder de 3e spant gelegd heeft. Al met al veel mooie gesprekken. Bijzonder was ook de kennismaking met de bemanning van de Kamper Kogge, een replica van een vroeg middeleeuws handelsschip. Wat de meeste aandacht kreeg, was de drakenkop. Dit niet originele -maar zeer aansprekende- onderdeel is zo ongeveer door iedereen op de foto gezet. 

En toen zat er een storm te groeien…. We hadden hem tijdig in de gaten, dus de terugreis hebben we aangepast. Naar Den Oever en Enkhuizen ging zeer voorspoedig helemaal op het zeil. Vervolgens zeilden we naar Lelystad, waar we wat rustiger weer afwachtten. Dat kwam ’s avonds zodat we op de motor het laatste stuk naar Durgerdam konden afleggen. En daarna een pittige nacht onder de dektent, gevolgd door een flinke storm. De waterstand terplekke zakte ongeveer een meter. Gelukkig lukte het met veel moeite de dektent onder controle te houden. Wat waren we blij met de gastvrijheid van de watersportvereniging; veel belangstelling en veel support. Zodra de wind afnam en de brug bij Schellingwoude draaide, zijn we vertrokken. Behalve opletten voor grote takken in het water, was het Amsterdam Rijnkanaal een glad tochtje. 

Woensdagavond 20.30 uur kon de bemanning bestaande uit Gerard Strien, Marien Stoel en Kees Sterrenburg weer in de Wijkse haven aanmeren met een zeer tevreden gevoel. Wederom bleek dat de Dorestat-1 een volwassen schip is, dat de heen- en terugreis bijna geheel zeilend heeft afgelegd. De reacties van vrijwilligers en opstappers van elders die een of meer dagen meevoeren, waren dan ook enthousiast. 

Dat het schip ook een mooie ambassadeur is voor Wijk bij Duurstede, was eveneens overduidelijk. Behalve dat we de voorpagina van het Noord Hollands Dagblad haalden, is er duizenden keren verteld over Dorestad, over Wijk bij Duurstede en over het bouwproject.

de Dorestat-1 op het Marsdiep
advertentie
advertentie