Buurtbemiddeling helpt te voorkomen dat problemen hoog oplopen.
Buurtbemiddeling helpt te voorkomen dat problemen hoog oplopen. BDU

Problemen met je buren, loop eens binnen bij buurtbemiddeling

20 april 2022 om 11:48 Maatschappelijk

door Ali van Vemde

WIJK BIJ DUURSTEDE Het gebeurt overal! Ergernissen over het gedrag van buurtbewoners. Vaak is dit niet nodig en is het al voldoende om het gesprek aan te gaan. Lukt dit niet, dan kan buurtbemiddeling helpen. Buurtbemiddeling Wijk bij Duurstede is onderdeel van Stichting Binding.  Omdat er enkele wisselingen zijn geweest in de groep vrijwillige buurtbemiddelaars, wil Binding hier weer opnieuw aandacht aan geven. Daarom wordt er een aantal inloop momenten gehouden in het buurthuis Heul Gezellig. De eerste is op 9 mei.

In Wijk bij Duurstede komen (nog) niet veel meldingen binnen, terwijl er zeker ergernissen zijn. Voordat dit escaleert is het goed om met een buurtbemiddelaar te praten. Enkele vrijwilligers vertellen wat zij doen om te helpen. „Bij buurtbemiddeling werken vrijwilligers die zijn opgeleid tot bemiddelaar. Wij kunnen worden ingeschakeld bij beginnende conflicten. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast, rommel in de buurt, blaffende honden, parkeeroverlast, pesterijen of vernielingen, maar het kunnen ook vreemde gewoontes zijn waar mensen last van hebben. Natuurlijk is het goed om zelf het gesprek aan te gaan, maar dat lukt niet altijd. Zodra wij via Binding een melding krijgen, gaan twee van onze vrijwilligers in gesprek met, zoals wij dat noemen, buur A. We vragen wat de aard van het conflict is, om wie het gaat en wat er opgelost moet worden. Maar ook wat er al is gedaan, wat de risico’s zijn en waar je op hoopt. Dan proberen we contact te leggen met buur B. Deze wil niet altijd in gesprek. Door middel van een briefje in de brievenbus vragen wij ze contact op te nemen.” De buurtbemiddelaars zijn altijd onpartijdig. „Wij leggen de contacten, maar zorgen niet voor een oplossing. Op neutraal terrein gaan we het gesprek aan en wordt duidelijk wat voor impact het heeft. In een aantal gevallen is degene om wie het gaat zich hier helemaal niet van bewust. Door te proberen mensen begrip voor elkaar te laten krijgen, wordt samen naar een oplossing gezocht. De afspraken die zijn gemaakt worden op papier gezet en beide zetten hun handtekening. Na een week of zes bellen we nog even na om te vragen hoe het gaat.” De buurtbemiddelaars zien vaak dat er andere problemen aan ten grondslag liggen. Het kan zijn dat iemand 15 jaar geleden geen gedag heeft gezegd. De ergernissen stapelen zich dan op.

INLOOP BIJ HEUL GEZELLIG Om op een laagdrempelige manier inwoners kennis te laten maken met buurtbemiddeling is er op 9 mei, 13 juni en 11 juli een inloop bij Heul Gezellig aan de Brirkastraat 25, tussen 16.00 en 17.00 uur. Er zijn dan twee buurtbemiddelaars aanwezig die graag de vragen willen beantwoorden van mensen die er meer over willen weten. Ook mensen die bemiddelaar willen worden zijn van harte welkom. Op dit moment zijn er zes vrijwilligers. Allen hebben een mediation achtergrond. Zij hebben ervaring in het omgaan met mensen en oprechte interesse om te helpen. Meer weten, neem dan contact op via e-mail buurtbemiddeling@stichting-binding.nl telefoon 0343 473070 of kijk op www.stichting-binding.nl

advertentie
advertentie