Gerard Migchels
Gerard Migchels CDA Wijk bij Duurstede
column

Woonvisie & de Geer III

24 november 2021 om 07:37 Opinie Raadspraat

Een eigen huis, een plek onder de zon. Tekst uit een liedje van René Froger waar ik aan moest denken bij het lezen van de woonvisie. Zo’n eigen huis is helaas geen vanzelfsprekendheid voor veel jongeren in onze gemeenten. Ook leidt een echtscheiding ook bij velen tot woonproblemen. En er zijn veel ouderen die graag hun eengezinswoning willen omruilen voor een betaalbaar appartement.

Als raad moeten we een oordeel geven over de woonvisie. Er staat veel goeds in de visie. Blij ben ik met de aandacht voor gestapelde flexwoningen. Denk aan containerwoningen voor vergunninghouders en pas gescheidenen. Helaas ziet het college niets in Tiny Houses omdat ze teveel oppervlakte zouden vragen. Terwijl Tiny Houses – als tijdelijke woningen - heel snel zijn te plaatsen op plekken waar op termijn definitieve woningbouw gaat plaatsvinden. En verplaatsbaar zijn. Het is een extra instrument om snel extra woningen te realiseren.

Meer aandacht willen we als CDA voor het beter benutten van de huidige woningen. O.a. voor het fors stimuleren van het splitsen van eensgezinswoningen, villa’s en kantoorpanden in appartementen. Het zorgt snel voor extra woningen. Een motie van CDA en GroenLinks om geen leges te heffen bij woningsplitsen is aangenomen bij de vorige raadsvergadering over de begroting. Ook is toen een amendement van CDA en SP aangenomen om een ambtenaar vanuit klimaat/milieu in te gaan zetten voor woningbouw.

Het CDA heeft altijd gepleit voor bouwen op de Geer III en het omleggen van de Romeinenbaan. Gelukkig heeft het college dat nu ook overgenomen. Woningen op de huidige gemeentewerf wil het college ook graag. Wat het CDA betreft zouden aan de kant van Hoge Hoffweg ook snel seniorenwoningen mogen komen.

Helaas was het proces om te komen tot de woonvisie weer erg traditioneel. Wat het CDA betreft is wat nu voorligt een concept-visie en komen er nog sessies met makelaars, projectontwikkelaars, woningzoekenden, omwonenden en andere betrokkenen. Zodat de definitieve woonvisie echt iets van de Wijkse samenleving is.

Gerard Migchels, fractievoorzitter CDA

advertentie
advertentie