In de tuin bij het Prinsenhuis
In de tuin bij het Prinsenhuis Ali van Vemde

Ontmoetingscentrum Wijk; een plek met aandacht en ondersteuning

28 juni 2020 om 10:30 Zorg

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is een mooie, warme dag. In de ochtend is het nog niet te warm om naar buiten te gaan. In het Prinsenhuis zit deze ochtend een groepje ouderen gezellig aan de koffie met koek. Aan elkaar wordt gevraagd hoe het met ze gaat, want de afgelopen maanden hebben ze elkaar niet gezien.

door Ali van Vemde

Na de koffie gaat het gezelschap naar buiten om in de prachtige tuin een aantal oefeningen te doen. Het is verrassend hoe gemakkelijk dat bij een aantal van hen gaat. Het Ontmoetingscentrum Wijk is heel erg blij met deze ruimte. „Sinds de corona-uitbraak kunnen we de ruimte in het Ewoud & Elisabeth Gasthuis niet gebruiken. Alle groepsactiviteiten liggen sinds die tijd stil. We merken dat mensen de activering en het contact met anderen missen en daarom zijn we heel erg blij met de medewerking van het Prinsenhuis. Halverwege mei zijn we hier voorzichtig begonnen met het opstarten van onze activiteiten. In het begin met twee of drie mensen, nu wordt dit steeds verder uitgebreid."

OCW Vier dagen per week bezoekt een gevarieerde groep mensen het OCW. Deze mensen hebben net iets meer ondersteuning nodig bij het invullen van hun dag. Een team van deskundige medewerkers, die elk hun eigen expertise hebben, staat voor hen klaar. Ook kan er bij complexe problematiek een beroep worden gedaan op het Kennis en Behandel Centrum (KBC) van QuaRijn, zoals een fysiotherapeut of psycholoog, maar ook een specialist Ouderengeneeskunde. In deze tijd kan het even niet, maar 'normaal' kan er tegen betaling een warme maaltijd worden gebruikt. Op het OCW wordt de maaltijd samen gekookt.

ZOMAAR EEN OCHTEND Het is duidelijk dat de ouderen deze ochtend het gezellig vinden. Er wordt kennisgemaakt met de mensen die ze nog niet kennen en iedereen krijgt de gelegenheid om zijn of haar verhaal te vertellen. Zo vertelt een mevrouw over haar dochter die dierenarts is en een meneer hoe hij terugkeerde naar Wijk bij Duurstede na het overlijden van zijn vrouw. Er wordt nog een kopje koffie ingeschonken, maar soms wordt ook genoten van limonade of een lekker ijsje. Na de koffie gaat iedereen naar de tuin, waar de stoelen al klaar staan. Elke ochtend is er een bewegingsactiviteit en geheugentraining. Met foam buizen worden allerlei oefeningen gedaan. Boven je hoofd, achter je rug langs, naar de knieën, iedereen doet enthousiast mee. Zo zijn er iedere keer verschillende activiteiten, zowel buiten als binnen. Rummikub, sjoelen, jeu de boules, kegelen of ringwerpen, maar ook creatief bezig zijn, samen koken of je bezighouden met je eigen hobby. Geheugentraining is een belangrijk deel van het programma, het is goed om met het hoofd bezig te zijn. Soms worden er uitstapjes gemaakt.

Bij het OCW komen mensen tussen de 50 en 100 jaar. Bij de verhuizing van Boogh naar Langbroek gaf een aantal mensen aan graag in Wijk te willen blijven en zij komen nu naar het OCW. Voor mantelzorgers is het een mogelijkheid om de zorg even uit handen te geven en tijd voor zichzelf te hebben. Voor meer informatie is er op maandag- of vrijdagmiddag van 14.30 tot 16.00 uur een inloop, maar een afspraak maken mag ook. Deelname aan het OCW is op indicatie van het WMO/Loket Wijk, WLZ of op particuliere basis. Is er nog geen indicatie, dan helpen de medewerkers van het OCW graag met de aanvraag.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie